4–6 PORTIONER

DU BEHÖVER:

Tarte:

300 gram färdig smördeg
1 äggula, vispad med 2 teskedar vatten, till glasering
2 stora eller 3 medelstora mogna päron

Sockerlag:
50 gram strösocker
1/2 dl vatten
1 kanelstång
2 stjärnanis
pressad saft av 1 citron

Mandelkräm (frangipane):
75 gram smör, rumstempererat
75 gram florsocker, plus lite till pudring
1 medelstort ägg, lätt vispat
75 gram malda mandlar
2 matskedar vetemjöl
1,5 tesked Amarettolikör

GÖR SÅ HÄR:
Kavla ut smördegen på en mjölad yta till en 10-kronas tjocklek. Använd en rund kakform med 20 cm i diameter som mall och skär ut en prydlig rundel.

För över degen till en bakplåt och skåra den lätt runtom 1,5–2 cm in från kanten. Pensla kanten med äggvispet. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.

Lägg alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och rör om på låg värme tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt sjuda 10 minuter, tills lagen tjocknat, och låt sedan svalna.

Vispa smör och socker till krämen. Tillsätt äggvispet lite i taget och vispa tills det är blandat. Vänd ner mandel och mjöl. Tillsätt likören. Låt blandningen stå 5 minuter.

Skala och dela päronen på längden. Ta ut kärnhuset med en sked eller kuljärn och kasta det. Skär päronhalvorna i tunna skivor, lägg dem i en skål och häll över den avsvalnade sockerlagen. Låt stå i några minuter medan ugnen värms till 190 grader (varmluftsinställning passar inte för det här receptet).

Bred ut ett jämnt lager frangipane över degrundeln innanför den penslade kanten. Låt päronen rinna av och klappa dem torra med hushållspapper. Arrangera dem ovanpå frangipanen i en koncentrisk cirkel. Sikta över lite florsocker. Grädda tarten tills päronen är mjuka och krämen gyllenbrun och fast, 35–45
minuter.

Ta ut tarten ur ugnen och låt den svalna något. Pensla gärna päronen med överbliven sockerlag.

Receptet är taget ur ”Mat med vänner” av Gordon Ramsay.

NUVARANDE Päron – och mandeltarte
NÄSTA Höstfruktsallad med timjan och ingefära