Våga göra egna makroner - det är inte så svårt som det verkar. Ladda med många olika karamellfärger och låt barnen vara med och bestämma färger på kakorna.

Du behöver:
4 äggvitor
0,5 dl socker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
Karamellfärg

Smörkrämsfyllning:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
Karamellfärg

Gör så här:
Vispa äggvitorna på låg hastighet. Tillsätt socker eftersom och fortsätt att vispa på stegrande hastighet till en marängsmet. Blanda försiktigt ner florsocker och mandel. Blanda ner valfri karamellfärg och vänd varsamt.

Dela upp smeten om du vill göra olika färger på makronerna. Spritsa ut femkronorstora rundlar på plåtar med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 150 grader. Vila kakorna i 30–60 minuter (gör smörkrämen under tiden). Grädda sedan i nedre delen av ugnen i cirka 12 minuter. Låt kakorna svalna innan du lägger på smörkrämen.

Smörkräm: Tillaga den medan kakorna vilar. Vispa smör och flor- och vaniljsocker pösigt. Vispa ner äggulan och färga med valfri karamellfärg, smaksättning och essens. Klicka ut krämen på undersidan av hälften av kakorna när de gräddats och svalnat. Lägg resten av kakorna som lock.

Röda kakor med bärsmak: Tillsätt 2 msk hallonsylt i smörkrämen och röd karamellfärg.

För gröna kakor med pistagesmak: Tillsätt 150 g pistagemandel, i stället för vanlig mandel i grundreceptet för makroner, lite pistageessens (smaka av) och grön karamellfärg.


Fler ätbara påskpyssel:

Påskharens tårta

Pimpade dinoägg

Banan på glasspinne