LInna Johansson, författare och skribent har valt att inte amma sina två söner, ett beslut som berör på ett eller annat sätt. Nu kan du diskutera ämnet i mama debatt.

Linna Johansson

Linna Johansson, 30, skribent och författare – aktuell med den utlämnande bloggen linnajohansson.se – publicerade nyligen ett omtalat blogginlägg om valet att inte amma sina två söner. ”Det är framförallt i frågan om amning som jag blivit varse den avgrundsdjupa skillnaden i förväntningar på vad en mamma respektive pappa är” skrev hon bl a.

Du har tagit ett beslut att inte amma, berätta!
– Av känslomässiga skäl har jag valt att inte amma. Amning är för mig en så pass intim sak att det inte räckte med att inte ha jättemycket emot det, jag behövde gilla tanken på det. Och det gjorde jag inte. Jag måste kunna komma ifrån, stänga om mig, kliva ut, utan att behöva planera för det. Annars blir jag en ledsen människa. Sen har jag haft ett stort behov att få tillbaka min vanliga kropp efter graviditeten – därför har delamning eller pumpning heller aldrig varit ett alternativ.

Varför tror du folk blir provocerade om man som kvinna inte vill amma?
– Jag önskar att jag kunde säga att jag tror att det beror på omsorg om barnen. Men jag har aldrig blivit ifrågasatt i mitt val att bo i en storstad, trots hälsoriskerna med det, så tyvärr tror jag att det handlar mer om att det fortfarande är en särskild provokation att som kvinna bestämma över sin egen kropp.

Tror du att barnet går miste om närhet när det flaskmatas?
– Jag tycker att det verkar exceptionellt härligt att bli ammad. Men jag förstår inte hur nån på allvar kan tro att ett flaskmatat barn inte är nära sina föräldrar. Föräldraskap de första åren går ju framförallt ut på att krama, klappa, bära, trösta. Själv sov jag till exempel tillsammans med mitt barn hans fyra första år. Man måste inte använda brösten för att vara nära en annan människa.

Ser villkoren för föräldrarollen olika ut för nyblivna mammor och pappor?
– O ja. Nyblivna mammor vet att de definieras utifrån allt det de eventuellt väljer bort (amning, föräldraledighet), medan pappor slår sig för bröstet över allt det de överhuvudtaget väljer att göra (som att alls vara hemma med sitt barn). Den mamma som delar föräldraledigheten med sin man är en mamma som inte riktigt är hemma, medan pappan i allra högsta grad är en pappa som är hemma.

Utdrag ur Linnas blogg:

”Länge opererade min barnmorska kring tesen att min ovilja att amma måste ha att göra med min relation till andra, skamkänslor kanske, övergrepp i barndomen? När det slutligen gick upp för henne att det snarare var frågan om min relation till min tid, till mej blev hon om möjligt ännu aggressivare. Detta var ju ett så futtigt skäl.”

”Jag kommer inte att amma det här barnet. Jag ammade inte Toddan heller. Då menar jag att jag inte ammade överhuvudtaget.”

”Som mamma förväntas jag bryta ned eller åtminstone bortse från nästan varje aspekt av min personlighet. Som mamma måste jag vara beredd att erbjuda allt.”