I nya numret av mama berättar Leila Lindholm om sina barns matallergier. Det här är ett utdrag.

Leila Lindholm, 39, är kokboksförfattare, programledare, förläggare, entreprenör och grundare av Leila’s general store, som har fem butiker runt om i landet samt webbshoppen leilasgeneralstore.com. Hon bor med maken Mårten Elensky, 38, och barnen Walter, 6, och Olivia, 2,5, i en stor sekelskiftesvilla vid vattnet i Mariefred.

Hur äter ni hemma?
– Varierat, mycket pasta och väldigt mycket ekologiskt. Jag har alltid använt Kravmärkta råvaror, men har blivit ännu mer medveten sedan jag fick barn. Jag väljer bra producerade råvaror, både kött och grönt. Min mamma har dessutom Kravodling i Sörmland. Båda mina barn är superallergiska, Walter mot nötter och Olivia mot ägg. Vi lämnar aldrig huset utan en adrenalinspruta. Då känns det extra viktigt att servera ren mat.

Oj, det låter dramatiskt – och läskigt!
– Ja, när Walter fick sin första – och hittills enda, peppar, peppar – allergichock … Det var det värsta jag någonsin varit med om. Han var 2,5 och först fattade vi inte riktigt vad som hände. Vi hade bakat och jag hade använt pistagenötter. Plötsligt kräktes han, och sedan upptäckte vi att han fått röda prickar över bröstet. Mårten tyckte, som karlar gör hela tiden, att ”det är nog ingen fara”, men jag förstod att vi måste åka in till akuten.

Usch! Hur var den resan?
– Fruktansvärd. Walter satt bredvid mig i barnstolen och hade vid det laget svullnat upp i halsen så att han hade svårt att andas och började tuppa av. Resan tog 25 minuter och jag ringde ambulans längs vägen, men kunde knappt prata. Jag var så panikslagen att jag inte fick fram orden. När vi kom fram var han helt blå, jag slet honom ur bilen och bara rusade in. Han fick adrenalin tre sekunder efter att de tittat på honom. Sedan fick han andas in adrenalinånga och ligga inlagd ett tag.

Har något liknande hänt Olivia?
– Hon var bebis när hon åt ägg och började kräkas – på ett sätt som bara inte är naturligt för en bebis att kräkas på. Då förstod vi direkt vad det handlade om och åkte in till sjukhuset. Så det hann inte bli lika allvarligt.

Men jobbigt. Ni reser väl mycket med barnen också?
– Ja, och då är vi alltid besvärliga och frågar flera gånger vad som finns i maten på restauranger, det är ju på liv och död. Walter minns själv när han blev sjuk och är jättemedveten, han äter ingenting utan att fråga. Du vet, han frågar nästan om det är nötter i ett äpple. Men det kommer att bli jobbigt när han ska börja gå hem till kompisar ensam … Gud, det har jag inte ens tänkt på – när han ska ta med sig sprutan själv.

MISSA INTE!
Hela intervjun kan du läsa i mama nr 6 som finns i butik nu.