Lego har flera gånger kritiserats för att cementera könsroller med sina stereotypa figurer. Nu lanserar leksaksföretaget en serie med kvinnliga forskarfigurer – och idén kommer från Sverige.

Det är den Stockholmsbaserade geokemisten, och inbitna legobyggaren, Ellen Kooijman som ligger bakom idén till den nya Legoserien, skriver The Guardian.

Ellen Kooijman skickade sin idé om kvinnliga forskarfigurer till Lego när företaget utlyste en idétävling.

– Som kvinnlig forskare hade jag lagt märke till två saker hos de befintiliga Legoserierna: det fanns en skev fördelning mellan antalet manliga/kvinnliga figurer och en ganska stereotyp representation bland de tillgängliga tjejfigurerna. Det kändes logiskt att föreslå en liten uppsättning med kvinnliga figurer med intressanta yrken för att göra vårt Legosamhälle mer varierat, förklarar hon på sin blogg enligt The Guardian.

Ellen Kooijmans idé fick över 10 000 röster i Legos tävling och vann. Hennes kvinnliga forskarteam i Lego-tappning kommer ut i butik i augusti i år och består av en astronom med ett teleskop, en paleontologist med ett dinosaurieskelett och en kemist med ett labb.

Nedan syns en prototyp på forskarserien:

Forskarlego

Bildkälla

MISSA INTE:

17 leksaker som får dig att ställa dig själv frågan: ”Hur tänkte de här?”

10 saker bara föräldrar får uppleva

Se när flickan får det hon alltid önskat sig – det här är äkta glädje