Nu är tävlingen om goodiebags från Hemköp och mama avslutad. Uppgiften var att mejla in sitt bästa recept som innehöll någon av säsongens råvaror.  Här är redaktionens tio favoritrecept.

KIKÄRTSGRYTA (inskickat av Marie i Vega)

Du behöver:
1 burk kikärtor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 morot i skivor
1 zucchini i skivor
1 paket passerade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1 lagerblad
rivet skal från 1 citron
salt och svartpeppar
olja

Hacka och fräs löken i olja. Blanda i allt utom kikärtorna och låt koka i tio minuter. Tillsätt kikärtorna och låt koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

GURKSALLAD MED SMAK (inskickat av Sofia i Båstad)

Du behöver:
1 gurka i ca 1/2 centimeter tjocka skivor
några fint strimlade vårlökar
1/2 dl grovt hackade jordnötter
en bit riven ingefära
färsk strimlad mynta
1 röd chili, finhackad
2 lime
2 msk rapsolja
1 tsk fish sauce
en nypa strösocker
salt och svartpeppar

Blanda oljan, fisksåsen och den pressade limen med vitlök, jordnötter, salt och peppar. Häll dressingen över ett fat där du lagt upp gurka, ingefära, vårlök, chili och mynta.

GURKSOPPA MED CRÉME FRAICHE (inskickat av Gun i Uppsala)

Du behöver:
1 halv gurka
1 schalottenlök
1-2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1 skvätt vitt vin (kan uteslutas)
2 dl créme fraiche
1-2 msk smör el. olja att steka i
salt och peppar
finhackade örter, t.ex persilja eller dill

Riv gurkan grovt. Finhacka löken och vitlöken. Fräs alltsammans i lite smör eller olja. Häll på en skvätt vitt vin och låt koka bort. Häll över buljongen och créme fraiche och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar och de örter man önskar. Servera soppan varm eller ljummen med något gott bröd till.

ZUCCHINICARBONARA (inskickat av Annika i Västerås)

Du behöver:
2 paket bacon
1 zucchini
1 röd paprika
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 äggulor
2 dl riven ost
salt och peppar

Stek baconen tillsammans med hackad lök och vitlök tills baconen blir lite knaprig. Hyvla zucchinin med en osthyvel, skär paprika och lägg ssedan ner i stekpannan och låt steka en stund.

Blanda grädde, ost, äggulor, salt och peppar och häll i pannan och låt koka. Servera med bandspagetti och en god blandad sallad med tomat, gurka och majs.

SALT GURKSALLAD (inskickat av Suzanna i Hörby)

Du behöver:
1 gurka
filmjölk
salt

Skala gurkan och skär i supertunna skivor. Enklast är att göra det med en osthyvel. Lägg i en skål och häll över filmjölk så att det täcker gurkan. Salta ordentligt, det går åt cirka 1 msk salt. Låt stå och dra i minst 30 minuter. Smaka av och salta eventuellt mer. Det är viktigt att det får dra innan servering så att den syrliga smaken från filen hinner neutraliseras. Väldigt gott till grillat.

FÄRSKPOTATIS SOM PASSAR TILL GRILLAT
(inskickat av Anne i Åby)

Du behöver:
1 kg färskpotatis
3 smålökar
1 tsk svartpeppar
125 g blåmögelost
2 dl vispgrädde

Koka de borstade, nytvättade potatisarna. Dela dem och smålökarna. Koka upp vispgrdde och blanda i blåmögelost tills den smälter.

Lägg potatis, lök och svartpeppar i folieknyten och häll över blåmögelostgrädden. Stäng foliepaketen ordentligt och grilla i 15-20 minuter.

SMÖR- OCH CITRONGLACERAD FÄRSKPOTATIS (inskickat Emma-Lena i Stockholm)

Du behöver:
1 kg jämnstor färskpotatis
50 g smör eller margarin
saften från 1/2-1 citron
2 tsk salt
1/2 dl hackad persilja

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och klicka i smöret i kastrullen. Tillsätt citronsaft och salt. Vänd runt potatisen till det mesta av vätskan har absorberats. Tillsätt persiljan och vänd runt potatisen.

SYDFRANSK KYCKLINGGRYTA (inskickat av Dorjana i Helsingborg)

Du behöver:
300 g kycklingfilé
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1 burk hela tomater (400 g)
1 aubergine (ca 300 g)
1 zucchini (ca 200 g)
1 dl syltlök
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
en klick matyoghurt
2 dl vatten

Skär kycklingfilé i cirka 2 centimeter stora bitar. Skala och skär de gula lökarna i strimlor och vitlöksklyftorna i tunna skivor. Stek kycklingen runt om i olivolja i en gryta i cirka en minut.

Lägg i lök och vitlök, stek i ytterligare 3 minuter. Rör om då och då. Smula ner hönsbuljongtärningen och tillsätt dragon och timjan. Häll på vatten och de hela tomaterna. Låt koka i 5 minuter under lock.

Skär aubergine och zucchini i 1 cm stora bitar. Fräs dem i olivolja i en stekpanna i cirka 3 minuter. Lägg dem i grytan och koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt syltlölk och spad i grytan. Krydda med socker, salt och peppar. Strö över hackad persilja. Servera med bröd och eventuellt en klick matyoghurt.

BALSAMICOMARINERAD ROSTBIFF MED POTATISSALLAD (inskickat av Eleonor av Hjorted)

Du behöver:
400 g grillad, skivad rostbiff

Marinad:
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Garnering:
bladpersilja
coctailtomater
gurka

Potatissallad:
800 g kokt, skalad färskpotatis
1/2 tärnad zucchini
1 röd paprika, tärnad
1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl gräddfil
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
1-2 vårlökar

Vispa samman balsamvinäger med olja, salt och peppar. Lägg rostbiffen i en skål och häll över marinaden. Ställ kallt i några timmar och vänd någon gång. Dela de kalla, kokta potatisarna i mindre bitar. Blanda dem med paprika och zucchinin.

Rör samman gräddfilen med majonnäs och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dressingen i potatisen.

Ansa och strimla vårlöken och strö den över potatissalladen. Lägg upp rostbiffen på ett uppläggningsfat och häll över marinaden. Garnera med bladpersilja och cocktailtomater. Bjud rostbiffen tillsammans med potatissallad!

ÖPPEN LASAGNE MED ROSTADE GRÖNSAKER OCH KRÄMIG TOMATSÅS (inskickat av Anna i Ludvika)

4 personer

Du behöver:
1 rödlök, i klyftor
2 paprikor, i klyftor
1 zucchini, i bitar
1/2 aubergine, i bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen

Tomatsås:
2 dl créme fraiche
400 g krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk socker eller honung
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

8 färska eller torkade lasagneplattor
2 dl riven parmesanost
färsk basilika

Blanda lök och grönsaker med vitlök, olja, salt och peppar och lägg i en långpanna. Grilla högt upp i ugnen på 15-20 minuter.

Koka ihop créme fraiche, tomater, buljongtärning, socker och kryddor i cirka 10 minuter.

Koka upp rikligt med saltat vatten och koka pastaplattorna färdiga. Lägg en platta på tallrikarna, hälften av grönsakerna, hälften av såsen, platta på andra ledden, resten av grönsakerna, resten av såsen. Toppa med 0,5 dl riven parmesan per person och en knippa basilika.

AUBERGINERÖRA TILL GRILLAT (inskickat av Erika i Västerås)

Du behöver:
1 aubergine
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
salt och peppar

Ha i hälften av olivoljan i en stekpanna. Skär auberginen i tärningar (cirka 2 cm stora bitar) och gör likadant med paprikan. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatpurén. Stek så att det får färg, låt puttra i cirka 15 minuter. Tillsätt resten av olja, salta och peppra. Låt grönsakerna dra till sig av oljan. Servera varm eller kall till grillat kött.

NUVARANDE Läsarnas bästa säsongsrecept
NÄSTA Bröderna Sedin: ”Vi gav bort 10 miljoner”