Katrin Zytomierska: ”Ringo är här när som helst”

Nu är bloggerskan och "arga snackarn" Katrin Zytomierska ungefär lika stor om magen som hon är i käften. Sist vi pratade med henne tänkte hon knappt på att hon var gravid. Men idag är det svårt att missa. Och nu vill hon att bebisen ska komma. – Jag har prövat att hoppa studsmatta, raska promenader och champagne, säger Katrin.

Hej Katrin, du är ju i vecka 39 nu, hur mår du?
– Jättebra! Jag har inte mandat att klaga, jag har inte ont, ingen foglossning och ingen halsbränna. Visst är jag stor och otymplig och det trycker i magen, men nu ser man ljuset i tunneln. Nu är han här när som helst.

– Men nu skulle man kunna säga att jag är handikappad, jag är inte en normalt fungerande människa längre. Man kan inte bara kila över till 7-eleven och köpa något, varje manöver är ett projekt och det är svårt att komma upp ur sängen, jag måste ju kissa flera gånger per natt.

Hur mycket har du gått upp?
– Det blir… 27 kilo. Det finns en bild i bloggen där mina fötter är väldigt svullna, men så stora är de inte längre. Efter att jag svullnade upp var jag noga med att hålla fötterna högt när jag vilade eller satt ner. Och Bingo har gjort en ställning i sängen så att jag kan ha fötterna uppe när jag sover. Men när jag vaknar kan det vara svårt att knäppa händerna, det gör så ont.

Är du otålig?
– Väldigt! Jag försöker göra allt för att Ringo ska komma snart, jag prövar alla slags skrönor som ska få bebisen att komma. Även om jag inte tror på dem så har jag inget att förlora. Sedan vecka 36 dricker jag hallonbladste tre gånger om dagen. Och från vecka 38 har jag smörjt brösten med en olja. Och så har jag hoppat studsmatta, tagit raska promenader och druckit champagne. Man vet ju inte om det är därför som det har börjat hända grejer nu.

Du har bloggat om att minnet blivit sämre – hur yttrar det sig?
– Det kan vara att jag säger fel namn till en kollega på jobbet, att jag bestämmer mig för att blogga om något men att det tio minuter senare är helt borta eller att jag sätter på mig kläder och går ut och tänker: ”Var fan var det jag skulle?”. Jag berättar samma sak om och om igen för mina vänner också. De bara tittar på varandra och säger: ”Men det har du ju redan sagt”.

Hur tänker du kring smärtlindring?

– Drömscenariot är att jag profylaxandas genom värkarna och att jag använder lustgas på slutet.

I sin blogg på Finest.se frågade Katrin läsarna om någon fött utan att det gjort särskilt ont. Och flera svarade ja.
– Det kändes positivt, jag tänker att kan de så kan jag. Men har man haft ett värkarbete som varat i 20 timmar så är det klart att det behövs smärtlindring. Naturligtvis är det viktigare att få ut barnet än att jag ska vara kaxig och klara mig utan smärtlindring. Men jag skulle vilja klara värkarbetet utan bedövning så långt det går.

Vad får Bingo absolut inte göra under förlossningen?

– Han får inte skoja för mycket. Jag vill gärna att man ska kunna vara glad och skämta – till en viss grad. Det blir lättare om man kan garva mellan varven, men han får inte hålla på och spexa för mycket.
– Fast han kommer att vara perfekt när det väl kommer till kritan, han kommer att sköta sin roll. Han är bättre än mig på att profylaxandas och så masserar han bra.

Hur förbereder du dig just nu?
– Inte på något medvetet sätt. Men kroppen förbereder sig genom att göra mig sugen på kolhydrater. Jag kan äta pasta tre gånger om dagen. Och så sover jag mycket, jag har slutat att ställa väckarklockan. Jag stressar inte alls som jag kan göra annars. Och så har jag förberett mig mentalt genom att fixa barnrummet, vi har målat om och köpt vagnar, filtar och kläder. Många som inte har barn tycker säkert att det är ett löjligt beteende, men de förstår inte att när man har gått så här länge utan att ha något liv – man har inte kunnat dricka, träna, festa – så blir man så glad när det väl närmar sig. Bara att göra något litet varje dag – som att tvätta igenom hans kläder eller att gå och köpa ett kisskydd.

Har du packat bb-väskan?

– Den packade vi för en vecka sedan. I den ligger Bingos pyjamas, två skjortor till mig istället för landstingets, kläder till bebisen, filt, varmare åkpåse, min necessär, stora breda trosor, amningsbehå, amningslinne, vattenflaska – för man vill tydligen dricka mycket vatten under förlossningen och inte ur plastmuggar, vaselin för att läpparna kan bli torra av lustgas och så har jag hyrt en tens-maskin. Och bredvid bb-väskan står bilbarnstolen.