Katrin Zytomierska: ”Det var en jättechock att bli gravid”

Den 23 oktober avslöjade Peter Jihde i direktsändningen av Idol att kollegan Katrin Zytomierska, 32, är på smällen. Själv fick hon beskedet för nästan tre månader sedan. – Det var en jättechock, säger Katrin.
 

Hej Katrin, grattis till graviditeten! Hur mår du nu 3 månader in i graviditeten?
– Tack! Jo, nu mår jag nog som vanligt igen. Men jag har mått jättedåligt, förklarar Katrin.
– Inte de vanliga besvären, som illamående och trötthet – det har jag varit väldigt förskonad ifrån, utan det har snarare varit psykiskt påfrestande. Jag har varit deprimerad och känt att jag tappat livsglädjen.

För några veckor sedan fick hon reda på att hon hade allvarlig struma.
– Min sköldkörtel slutade nästan att fungera. Och tydligen kan depression vara symptom på struma. Så nu har jag ätit en stark dos levaxin och för knappt en vecka sedan började jag känna att det vände.

Katrin berättar att hon inte riktigt har förstått att det växer en liten människa i hennes kropp.
– Just nu tänker jag knappt på att jag är gravid, förutom när folk pratar om det. För ett tag sedan blev jag tillfrågad om jag kunde ta ett uppdrag på en nattklubb och jag svarade direkt ja, men efter fem sekunder kom jag på att ”men gud, jag är ju gravid, det går ju inte”.
– Jag känner mig inte speciellt snygg, det ser ut som att jag har en ölmage. Hittills har jag gått upp sju kilo, vilket är ganska mycket eftersom jag är så kort. Men i övrigt känner jag inte av graviditeten.

Efter att du slutat äta minipiller i somras, på grund av hur de påverkade din kropp, körde ju du och Bingo på ”säkra perioder” och du blev gravid ganska snabbt. Vilken blev din spontana reaktion på gravidbeskedet?
– Det var en jättechock som höll i sig länge. Men jag kände aldrig ”Nej!” och det fanns aldrig några tankar på abort.

Och Bingo?
– Han blev överlycklig. Han ville egentligen att jag skulle bli gravid tidigare, han var otroligt redo.

Hade ni planerat att försöka få barn?
– Nej, eller jo, vi hade pratat om att vi ville ha barn tillsammans – någon gång i framtiden. Men vi hade inte pratat om när. Mina tjejkompisar snackade om att det vore kul att ha barn samtidigt och min bästis sa att ”i oktober sätter vi igång med försöken”. Men hon fuskade och blev gravid tidigare – och nu är vi i samma vecka.

Hur reagerade nära och kära på beskedet?

– De är helt överlyckliga! Min familj är helt till sig, syrran beter sig nästan som att det är hon själv som ska ha barn.

Och folk i allmänhet?

– Jag har blivit bombarderad med mejl och sms. De gratulerar och verkar tycka att det är jätteroligt att jag ska få barn, de skriver att jag kommer att bli världens bästa mamma. Det är starka ord. Folk verkar inte köpa det här med att jag skulle hata barn, de som har lite innanför pannbenet ser igenom det.

Just nu försöker Katrin göra sådant som gör henne glad, berättar hon – nämligen att äta en massa god mat.
– Jag har bantat hela mitt vuxna liv och alltid varit medveten om mat och tränat mycket, men nu har jag släppt på allt det. Jag äter husmanskost och till frukosten dricker jag O’boy. När jag går i en matbutik köper jag det jag är sugen på. Det är det enda nöjet jag har just nu. Och jag är fullt medveten om att jag säkert kommer att lägga på mig 20 kilo, men det gör ingenting. Jag vet att jag har lätt för att äta sunt igen efter förlossningen.

Någon speciell gravidcraving?

– Nej, ingen speciell produkt. Men jag vill gärna att maten ska vara kryddstark, för det är som att mina smaklökar har försvagats sedan jag blev gravid. I helgen åt jag en massa fefferonisar rakt av och det är inget jag skulle ha klarat av i vanliga fall.

Hur tänker du kring förlossningen?

– Så långt har jag inte tänkt. Jag vet ingenting om vad som händer i kroppen för varje vecka, jag har inte öppnat en enda bok om graviditet eller förlossning. Och jag har inte tänkt ta några kurser inför förlossningen. Men som sagt, man vet ju inte om jag ändrar mig.
– Jag tror att jag kommer att klara det galant. Jag är livrädd för smärta, men jag är bra på att ta mig igenom saker och ting. Jag får väl tänka på det som ett projekt jag ska in i, igenom och bli klar med.

I april blir ni alltså päron. Hur tror du att ni blir som föräldrapar?

– Vi är ganska lika på många sätt, vi är båda måna om våra karriärer och ingen av oss kommer nog att släppa våra jobb för att vara med barnet. Vi kommer att försöka ta hjälp från alla håll vi kan. Men det är klart att det är lätt att vara kaxig nu och säga att en barnflicka ska stå redo på BB. När jag väl kommer dit kanske jag blir värsta hönsmamman och släpper allt annat.

– Men jag kommer inte att skaffa en barnflicka för att vara ball, jag kommer att följa mitt hjärta och göra det som känns bäst då. Ingen skulle tycka att det vore mer lattjo än jag om jag skulle bli en sådan där bullmamma som ger upp mitt jobb och bara tar hand om barnet – det skulle vara superkul. Men jag har svårt att se att det skulle bli så, jag är inte vidare road av hela den här barngrejen.

Fast hon har god hand med barn, menar hon.
– Alla som känner mig vet att jag är den perfekta barnpassaren. Och barn tycker om mig. Det här med barnhatet har blivit lite upphaussat, min inställning till barn är säkert som många andras, bara det att folk aldrig säger det rakt ut.

– Jag tror att vi kommer att bli roliga föräldrar. Vi kommer att ge otroligt mycket kärlek – med måtta. Jag blir nog en ganska hård mamma, jag tycker om disciplin. Jag vill uppfostra förnuftiga små människor, som kan fatta egna beslut. Sen tycker jag att man lär sig av sina egna misstag. Själv var jag vild som unge och tonåring och det blev ju folk av mig ändå. Och så var jag väldigt bortskämd av mina föräldrar – och märkligt nog har jag blivit väldigt ekonomisk som person. Jag tycker inte att barn ska skämmas bort, men å andra sidan har jag ju inte tagit skada av det.
 

– Det viktigaste är att använda sunt förnuft, tror jag, och att föra över mina egna värderingar på barnet.