Ur boken "Kakfest" har vi plockat grymma tårtor som både stora och små älskar! Här hittar du recepten.

LYXIG CHOKLADKAKA

Den här stora, goda och lyxiga chokladkakan är en kaka man gärna gör om och om igen- Helt säkert kommer även du at få dela med dig receptet till alla som får smaka den. Med läckert kanderade rosenblad blir kakan en fröjd att ställa fram.

Du behöver:

6 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl fint strösocker
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl kakaopulver med hög kakaohalt
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3 ägg
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g osaltat smör
1 1/2 dl majsolja
3 dl iskallt vatten

Det behövs en stor kakform till den här kakan. Jag tycker att den blir finast i den här klassiska runda formen, men man kan givetvis använda en annan form. Låt kakan kallna innan du häller över glasyren. Lägg på de kanderade rosenbladen innan glasyren stelnat helt.

Ugnsvärme 175 grader. 1 stor rund kakform som rymmer 3 liter.

Gör så här:

1. Smörj och mjöla formen.

2. Smält smöret och låt de svalna.

3. Sikta mjölet i en stor skål och rör ihop det med strösocker, farinsocker, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat och salt.

4. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en skål.

5. Arbeta samman det smälta smöret och oljan med en elvisp och tillsätt det kalla vattnet.

6. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör ihop det hela med låg hastighet på elvispen.

7. Häll äggblandningen i smeten och rör det hela slätt.

8. Fyll formen med smeten och grädda  i 175 grader ca 55 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdig.

9. Låt kakan svalna i formen eller på galler i ca 15 minuter. Stjälp sedan upp den på gallret och låt den svalna.

CHOKLADGLASYREN

Du behöver
150 g mörk, fin choklad, mins 70%.
150 g florsocker
6 msk mjölk

Gör så här
1. Förbered ett vattenbad på spisen.
2. Hacka chokladen fint och lägg den i skålen.
3. Sikta över florsockret och tillsätt mjölken.
4. Låt allt smälta på låg värme under ständig omrörning.
5. Ringla glasyren över kakan precis innan den skall serveras.
6. Dekorera med läckert kanderade rosenblad.

KANDERADE ROSENBLAD

Du behöver
Obesprutade rosenblad
Äggvita
Extra fint strösocker
Pensel

Gör så här
1. Skilj äggvitan från gulan i ett glas eller skål.
2. Vispa vitan lätt med en gaffel, men inte så att det bildar skum.
3. Pensla rosenbladen med äggvita.
4. Stör över extra fint strösocker och skaka av det överflödiga.
5. Låt bladen få torka på bakplåtspapper, svalt och torrt, gärna över natten.

SIFFERTÅRTA

Det här är en kul tårta som barnen gärna kan få hjälpa till med. Ställ den på ett litet bord så kan alla vara med och dekorera

Du behöver

Valfri tårtbotten
Bärmousse
Smörkräm
Sockermassa eller marsipan
Hushållsfärg: blå, aprikos, rosa, grön
Multifärgat strössel

Gör så här:

Om du planerar för ett stort kalas är det här ett bra sätt att få tårtan att räcka till många. Fyller födelsedagsbarnet mer än nio år räcker den till ännu fler för då måste man ju göra dubbel sats. Man kan förstås också göra mindre siffror. Om man har en dator med skrivare kan man skriva ut så stora siffror som får plats på pappret och använda dem som mall.

1. Baka och grädda en valfri tårtbotten i braspanna. Rör ihop fyllningen.

2. Låt botten kallna på galler och dela den sedan så att du får två bottnar.

3. Skriv ut siffran på ett papper som passar formen och klipp ut den.

4. Lägg siffran på tårtbotten och skär runt om.

5. Lägg sifferbotten på en stor tallrik, bred ut fyllningen och lägg på nästa lager.

6. Bred smörkrämen runt tårtans kanter och se till att du kommer åt överallt.

7. Färga sockermassa eller mandelmassa i önskade färger.

8. Kavla ut den ca 4-5 mm tjock, mät höjden på tårtan och skär remsor efter måttet.

9. Dela dem sedan i mindre bitar ovh tryck fast dem runt tårtans kanter.

10. Färga in en del av smörkrämen i blått (eller någon annan färg). Spritsa hela tårtan med vit, respektive färgad smörkräm.

11. Dölj skarvarna genom att spritsa vit smörkräm i dem.

12. Avsluta med att strö sparsamt med multifärgat strössel över hela tårtan.

MARSIPANJORDGUBBAR

Inget kalas utan presenter! En så här både god och personlig present är superkul att ge bort och den blir garanterat uppskattad.

Du behöver:

Nougat
Fin mörk choklad
Marsipan
Hushållsfärg: röd och grön
Strössel

Gör så här

Jordgubbarna påminner kanske lite om ”Mozartkulor” i smaken. De härligt rosa jordgubbarna ser dock godare ut än trista bruna kulor. Vi äter med ögonen mer än vi tror.

1. Rulla små kulor av nougat.

2. Smält chokladen i vattenbad i spisen.

3. Sätt nougatkulrona på tandpetare och doppa dem i smält choklad.

4. Dela en potatis på mitten och sätt tandpetarna med nougatchokladen i den så att chokladen kan stelna.

5. Färga marsipan med röd respektive grön hushållsfärg.

6. Forma kulor av röd marsipan och platta till dem.

7. Lägg en nougatkula mitt på varje marsipanrundel och forma marsipanen runt kulorna.

8. Lägg jordgubbarna i pappersformar och gör små hål med lämpligt verktyg.

9. Tryck små strösselkulor i hålen.

10. Forma små blad av grön marsipan och tryck fast dem i änden på jordgubbarna.

ROSA DRÖMTÅRTA

Åldern på födelsedagsbarnet spelar ingen roll när den här tårtan ställs fram, den passar lika bra till saft som till champagne! Om man vill kan man byta ut gelehallonen mot färska rosenblad.

Du behöver

Sockerkaksbotten
Jordgubbsmousse
Smörkräm
Hushållsfärg: rosa
Sockermassa eller marsipan

Gör så här

Det finns så många fina formar att välja på i butikerna, men det är inte alltid man kan se själva mönstret på den färdiga kakan. Om du gör på det här sättet får du fram mönstret bättre. Man kanske kan tycka att det går lika bra att baka själva tårtbotten i kakformen, men det är inte så enkelt. När smörkräm och sockermassa kommer på plats försvinner nämligen mönstret och tårtbotten blir för stor att lägga tillbaka i formen. Det är bättre att baka tårtan i en liten braspanna.

1. Baka valfri tårtbotten i en liten braspanna och låt den kallna på galler. Dela den i två delar.

2. Sikta lite florsocker i den mönstrade formen.

3. Färga in sockermassa eller marsipan med rosa hushållsfärg och kavla ut den 4-5 mm tjock.

4. Lägg den kavlade massan i formen och tryck försiktigt ner den i mönstret.

5. Skär av kanterna med en liten vass kniv.

6. Bred ut smörkrämen i formen och var noga så att du kommer åt överallt.

7. Dela tårtbotten i delar så att du kan fylla formen med ett lager.

8. Bred jordgubbsmousse på tårtbotten och lägg sedan på den andra botten.

9. Bred ut smörkräm med en liten spatel.

10. Vik in kanterna på sockermassan/marsipanen.

11. Lägg tårtfatet ovanpå formen.

12. Vänd försiktigt och ta bort kakformen.

13. Borsta bort överflödigt florsocker. Sikta eventuellt över lite nytt.

NUVARANDE Kakfest
NÄSTA ”Jag är hellre ful och kul”