De flesta av oss känner till Fanny Risberg, mamma till Alba, 6, som skådis. Själv vill hon kalla sig framförallt låtskrivare. Snart kommer hennes första platta.

FANNY RISBERG

Ålder: 32. Familj: Dottern Alba, 6, och sambon Magnus. Bor: Brighton, England. Aktuell: Som drottning Blanka i filmen ”Arn” och med en het musikkarriär. Sågs i tv-serien ”Upp till kamp!” i höstas.

I Brighton, söder om London, bor vår nya stjärna Fanny Risberg. Kanske såg du henne i Peter Birros tv-serie ”Upp till kamp” i höstas eller nu i vinter som drottning Blanka i storfilmen ”Arn”. Men vad du kanske inte vet är att Fanny också är mamma till sexåriga Alba och att hon yrkesmässigt ser sig själv som låtskrivare i första hand. Och snart kommer hennes första platta.

– Ja, just nu är jag i studion hela dagarna. Vi får se när den blir klar, sånt här tar tid. Men det är roligt att få ägna sig åt det man vill och kan. I vår blir det turné, då tar jag Alba med mig. Större delen av tiden i alla fall. Lite krångligt med skolan bara, men det löser sig.

Hur ser mammalivet ut i England?
– Det ser väldigt annorlunda ut. Barnen här börjar i skolan redan när de är fyra år. Det är tidigt tycker jag, det kan bli nästan lite chockartat att ta ansvar så tidigt i livet. Sen ser dagis också annorlunda ut, efter klockan tolv är det ingen verksamhet så då måste barnen hämtas. Det är lite besvärligt när man jobbar, men det är bara att pussla ihop. I början testade vi med barnflicka men det funkade inte alls, de är ofta unga och inte alls redo att jobba. Det positiva med det hela är ju att man här umgås mer med sina barn, det blir leka hela eftermiddagarna!

Hur är du som mamma?
– Jag är rätt mycket för gränser. Fast med kärlek. Det är superviktigt att barn har sin frihet med lek och skratt, men inom vissa ramar. Alba får välja sina kläder, men till en viss gräns. Utan tydliga ramar tror jag att barn blir vilsna och olyckliga. Sen är jag noga med uppmuntran, hela tiden. Kreativiteten får flöda fritt, Alba målar väldigt mycket och är alltid med i köket.

Det låter som en bra mamma tycker jag!
– Ja, men jag kan vara väldigt sträng också, haha!

I tv-serien ”Upp till kamp” spelar du en tjej på 70-talets barrikader. Du är ju född 1975, känner du dig som ett barn av din tid?
– Ja, absolut. Värderingarna och det politiska intresset från den tiden finns med mig, även om jag inte är så aktiv.

Fanny till höger som drottning Blanka.

…och i ”Arn” spelar du drottning Blanka, känner du några likheter med henne?
– Haha, nej men hon är en mycket intressant person. Hon är en sann karriärist av sin tid, och jag har väl några sådana sidor, men hon är rätt hård och kylig och så upplever jag inte alls mig själv.

FANNY TIPSAR OM…

…EN BARNBOK: ”Vem ska trösta Knyttet?” av Tove Jansson. Den är otroligt poetisk, empatisk och vackert ­illustrerad. Och så tycker jag om att det finns både ett barnperspektiv och ett vuxenperspektiv.
…EN VUXENBOK: ”Den allvarsamma leken” av Hjalmar Söderberg. Språket är underbart och den beskriver så vackert en oändlig längtan.
…EN SKIVA: Neil Youngs ”Harvest”. Det här är ett bra soundtrack till allt! När man kör bil, när man städar, jobbar, vad man än gör!
…EN FILM: ”Vägvisaren” av Akira Kurosawa. Trollbindande i den sibiriska vildmarken.
…EN BARNFILM: ”Spirited away”. Japansk animerad film som vann en Oscar 2001.