När Iris Wigur Martin, 27, köpte två pyjamasar i samma modell och stolek men i olika färg förväntade hon sig att de skulle vara lika stora. Men den som var från pojkavdelningen var betydligt större, något som inte är ovanligt, menar Iris. – I längden hindrar man flickors rörelseutrymme, säger hon.

Iris Wigur Martin från Stockholm köpte två pyjamaser till sina tvååriga tvillingdöttrar. En från Lindex flickavdelning, och en från pojkavdelningen. En röd och en blå. Samma storlek och samma modell. Men ändå skilde de sig åt.

Pyjamasen som var tänkt till pojkar var flera centimeter större. Både i ärmarna, längden och på bredden.

– Det är hemskt. Tvååringars kroppar ser likadana ut ofta. Om de skiljer sig åt beror det inte på kön, utan på individen, säger Iris.

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 12.05.48

Det är inte första gången Lindex har fått kritik för att göra kläder riktade till flickor tightare och mindre än de riktade till pojkar. Även Iris känner igen fenomenet från att ha handlat kläder tidigare, i flera affärer.

– Jag tycker mig ha stött på ofta att pojkkläder är större och mer rymliga. Kläder för flickor är tighta och ofta i hårdare material, till exempel slim fit-jeans, säger Iris och fortsätter:

– I längden hämmar man flickor från att vara lika rörliga som pojkar. Alla barn måste få en chans att kunna leka och inte hindras av sina kläder, menar Iris.

Skärmavbild 2016-01-14 kl. 10.40.06
Skärmavbild 2016-01-13 kl. 12.05.59

Fån Lindex sida menar man att pyjamaserna olika storlek beror på ett produktionsfel eller en felmärkning av storlek.

– Måttangivelserna för de två pyjamaserna är identiska, säger Miriam Tjernström, PR manager på Lindex, och fortsätter:

– Jag har själv varit i butik och köpt dem och de är lika stora. Att de inte är det hos kunden som köpte dem till sina barn beror antingen på att den ena har felmärkt storlek eller att det har blivit något fel i produktionen.