Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hjälp, mitt barn har fått magsjuka! Allt om vinterkräksjuka och annan smitta

Magsjukan och vinterkräksjukan knackar på dörren, lika ovälkomna varje år. Nu väntar flera dagar med kräks, diarré och vabb. mama reder ut hur du bäst skyddar familjen mot smitta, hur länge barnen bör stanna hemma efter magsjuka och när det är dags att söka vård.

mama reder ut hur du bäst skyddar familjen mot smitta, hur länge barnen bör stanna hemma och när ni ska söka vård.
mama reder ut hur du bäst skyddar familjen mot smitta, hur länge barnen bör stanna hemma och när ni ska söka vård. Foto: Istock

Symptom på magsjuka hos barn

Barnet kräks.

Barnet har diarréer.

Barnet mår illa.

Barnet har ont i magen.

Barnet har feber.

Barnet blir trött och orkeslöst.

Barnet vill inte äta.

Magsjuka och vinterkräksjuka – innehåll:

Varför blir barnet magsjukt?

Tips för att undvika magsjuka

Ta hand om magsjukt barn

Tecken på uttorkning hos barn

När ska man söka vård vid magsjuka?

Efter magsjukan

Om det finns något som verkligen känns i mammahjärtat är det när barnen blir magsjuka. Illamående, magont och vad som känns som en evig ström av spyor kan få vilken powermama som helst att bryta ihop.

Allt om magsjuka och vinterkräksjuka

När träningsinfluencern Sofia ”PT-Fia” Ståhls dotter Edith drabbades av den vidriga sjukdomen delade hon med sig av sina känslor på Instagram:

”Vi är ute ur dimman! Edith har haft sitt livs första magsjuka. Vidrigt. Att se hennes lilla bebiskropp kämpa med enorma vuxenkräkningar var plågsamt. Men nu är vi ute och luftar oss för första gången sen det satte igång i söndags. Och jag dricker lyxkaffe och försöker smälta det faktum att jag blev duschad med kräk två gånger. Alltså. Duschad. #myz”

Finns det något jobbigare än att se barnen ha magsjuka?
Finns det något jobbigare än att se barnen ha magsjuka?

Varför blir barnet magsjukt?

Vaccin mot magsjuka orsakad av rotavirus

Rotavirus är den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan sex månader och två år. Så gott som alla barn insjuknar en eller flera gånger i en rotavirusinfektion före fem års ålder. I Sverige vårdas cirka 2 000 barn varje år på sjukhus på grund av rotavirusdiarré.

Under 2018 kommer det dyra, men välbeprövade, vaccinet mot rotavirus att införas i det nationella vaccinationsprogrammet för barn. Vaccinationen ges i två eller tre doser beroende på vaccin.

LÄS OCKSÅ: Vaccinera sitt barn eller inte?

Den vanligaste orsaken till att ett barn får magsjuka är en virusinfektion. När det är högsäsong för  magsjuka är risken stor att smittas – framför allt bland småbarn på förskolan – och sjukdomen kan bryta ut snabbt.

Rotavirus är den vanligaste orsaken till att barn mellan sex månader och två år blir magsjuka. De vanligaste symptomen är kräkningar och kraftig diarré. 

”Det är vidrigt, för det finns ingen hejd på det. Blöja är inte tillräckligt som skydd, det kommer liksom överallt och det är en väldigt speciellt lukt”, berättar Jessica, mamma till 4-åriga Victor, som fick rotavirus som 1-åring.

Läs hela intervjun med Jessica: ”Läkarna sa att vi inte hade klarat det själva” 

Vinterkräksjuka – alla föräldrars skräck!

Ett annat vanligt magsjukevirus är calicivirus som orsakar vinterkräksjuka (hjälp!). Så fort det sitter en lapp på förskolan om att det "just nu går vinterkräksjuka på avdelningen", skapas lätt panik i familjen. Vem kommer bli smittad? Vem skonas? Vem ska vabba? Missar vi julfirandet?

Barn som drabbas av vinterkräksjuka får ofta kräkningar, medan vuxna drabbas av både kräkningar och diarré. Det är också vanligt att den sjuka blir väldigt medtagen, med feber och värk i både huvud och leder.

Vinterkräksjukan är extremt smittsam. Därför är det superviktigt att lyssna på förskolans regler och stanna hemma minst två – gärna tre! – dygn efter den sista kräkningen eller diarrén. Tack gud för möjligheten av vabba! Och för att kunna se humorn i det i efterhand:

”Förra året överraskade min make mig med resa till Mallis, där han friade och hade bokat vigsel på en strand. Så klart blev de två minsta barnen sjuka så det blev vigsel utanför hotellet med varsitt av de sjuka barnen på axeln istället… Och precis när vi skulle säga ja till varandra så kräktes dottern över hela min make!!! Det avslutades lite hastigt och sedan ta hand om barn… Romantiskt!”  /Jenny

Läs allt om vinterkräksjuka: Smitta, symptom och inkubationstid

3 tips för att undvika magsjuka

1. Tvätta händerna ofta.

I infektionstider är handhygienen extra viktig. Bäst skydd får du genom att tvätta händerna med tvål och varmt (obs!) vatten.

2. Håll rent – överallt

Smittämnen kan finnas överallt – på leksaker, hissknappar, dörrhandtag, ledstänger och dörrkarmar. Torka av de ytor du kommer åt med bakteriedödande medel.

3. Våga fråga och håll dig undan

Om det är magsjuketider; fråga släkt och vänner om de är, eller nyss har varit, sjuka och skjut upp besöket om så är fallet. Magsjuka kan smitta i upp till två dygn efter de sista kräkningarna och diarréerna.

Källa: Livsmedelsverket

Så tar du hand om ditt magsjuka barn

När man kräks eller har diarré förlorar man mycket vätska, och vätskebrist kan bli riktigt farligt för ett litet barn. Därför är det viktigt att försöka hålla koll på hur mycket barnet dricker och hur stora mängder vätska som försvinner ut.

• Ge små doser vätska med täta mellanrum. Om barnet har svårt att dricka själv kan du ge vätska med en tesked. Saft är toppen, men undvik light-produkter eftersom de innehåller ämnen som kan ge mer diarré. Två teskedar var femte minut är en bra måttstock.

• Äter din bebis bröstmjölk? Amma eller flaskmata oftare än vanligt! Även om barnet fortsätter kräkas är det bra att hen får i sig vätskan från bröstmjölken.

• Ge vätskeersättning till ett barn som kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Till bebisar från två månader finns vätskeersättning på apoteket. För lite äldre barn finns smaksatt vätskeersättning, men undvik dem om ditt barn är yngre än 1 år. De innehåller socker, och kan göra att diarréerna ökar.

• Gör egen vätskeersättning. Blanda 1 liter vatten med 6 teskedar strösocker och 1/2 tesked salt. Drycken kan smaksättas med koncentrerad fruktjuice eller saft. OBS! Superviktigt att du är noggrann med måtten! Ge inte detta till barn under 1 år.

Tecken på uttorkning hos barn

Barnet är trött och hängigt.

Barnet kissar inte lika ofta som vanligt.

Urinen är mörkgul och koncentrerad.

Barnet gråter utan att det kommer tårar.

Barnet orkar inte äta eller leka.

Barnet har torra läppar och torrt tandkött.

Barnet har mörka ringar under ögonen och gråblek hud.

Bästa medicinen när barnen har magsjuka: Vila och vätska.
Bästa medicinen när barnen har magsjuka: Vila och vätska.

Få ner febern. Vid feber behöver barnet få i sig mer vätska. Ge febernedsättande med paracetamol (t ex Alvedon eller Panodil) eller ibuprofen (t ex Ipren), så blir det lättare att få i hen något att dricka.

Börja med lättsmält kost och undvik mjölkprodukter. Det varierar hur lång tid det tar för barn att orka börja äta som vanligt igen. Börja med att ge lättsmält kost som vitt bröd, kokt fisk, kyckling och ris. Om barnet också har diarré kan det vara bra att undvika mjölkprodukter några dagar.

Om det rör sig om en magbakterie kan barnet behöva behandling med antibiotika, men det är ovanligt.

När ska man söka vård?

Kontakta sjukvården direkt om:

…ditt barn är under sex månader och får kräkningar eller diarré.

…ditt barns tillstånd inte har förbättrats inom ett dygn.

…ditt barn har diarré i mer än två veckor efter magsjuka.

…ditt barn har en kronisk sjukdom och/eller du känner dig osäker.

…ditt barn förlorat stora mängder vätska vid magsjuka.

…ditt barn har ihållande kräkningar, gula kräkningar eller kaskadkräkningar.

…ditt barn verkar slött och verkar ha magsmärta.

…ditt barn vägrar dricka och kissar sällan.

Viktigt! Om ditt barn är under 3 månader och allmäntillståndet upplevs som försämrat ska du åka till akuten. Gå på din magkänsla här.

Källor: internetmedicin.se, vardguiden.se.

Efter magsjukan

Ta inte med barnet till förskolan eller jobbet om de har varit kräksjuka de senaste dagarna. En viktig regel är att stanna hemma minst två dygn efter att symptomen är helt borta. Vill du vara extra försiktig i kräksjuketider kan ni hålla er hemma ifall någon annan i familjen är sjuk.

Kom ihåg att tvätta snuttefiltar, sängkläder och andra textilier som det sjuka barnet har haft nära sig!

Magsjuka eller tandsprickning?

Många mammor vittnar om att deras kids har varit dåliga i magen när nya tänder tittar upp i munnen:

”Min äldsta kaskadkräktes i två dagar. Andra dagen åkte vi till sjukhuset och de gjorde tusen undersökningar hela dagen. De hittade inget, men när vi kom hem hade han en liten liten liten prick till tand på väg upp genom tandköttet. Då gick det över och hände aldrig igen”, berättar trebarnsmamman Paulina i mamas Facebookgrupp mamapower (gå med du också!).

Läs mer: Det här knepet för att lindra tandsprickning är så smart!

Varning för kräks!

Vi vet – när man är mitt uppe i en magsjuka är det svårt att se humorn i något alls. Men i backspegeln kan vissa riktigt dråpliga händelser faktiskt vara rätt komiska. Här är ett gäng riktigt kladdiga historier hämtade från mammahjältarna i mamas Facebookgrupp mamapower (gå med du också!):

”Min man lekte med dottern när hon var ca 6 månader. De hade superkul tillsammans. Tills hon spydde rakt ut. Hon missade hans mun, men hela skägget var täckt och droppade. Lyckades knappt hålla mig för skratt tills han hade fått tvätta av sig.”/Maria

”När vår dotter var cirka 3 år kräktes hon ned sängen + liksom upp över hela väggen så att det rann ned i springan mellan golvlisten och väggen. Vi var tvungna att lyfta bort golvlisterna för att kunna göra ordentligt rent, samt tapetsera om.”/Stina

”Jag vaknar på natten och hör hur 6-åringen börjar klökas. Reagerar snabbt och får upp honom, rusar i mörkret mot köket och vasken, men hinner inte fram utan får en kaskad över hela golvet! Jag hinner inte stanna till utan vi halkar omkull i spyan och rullar runt i den innan jag får oss på fötter! Det blev en lång dusch för oss båda – och städning av köket – den natten…”/Jenny

”Vi ligger och kollar på tv och hör hur 1-åringen hostar till lite. Vi sänker ljudet och lyssnar, men allt verkar lugnt. När jag ett par timmar senare kikar in i barnens rum när vi vuxna ska gå och lägga oss tycker jag att det luktar lite skumt därinne. Tänder lampan och upptäcker att sonen har kräkts ner hela sig, hela sängen – och helt enkelt somnat om mitt i kladdet!”/Maja

Vill du läsa mer om magsjuka? Då kan vi verkligen rekommendera den här artikeln från vår systersajt Vi föräldrar: Magsjuka barn – barnläkaren tipsar

Missa inga mama-artiklar: besök mama.nu varje dag!