I nya numret av mama berättar Hannah Graaf om hur hon utsatts för ryktesspridning och hat på nätet. Det här är ett utdrag.

Hannah Graaf, 35, driver bolaget Wioliv med maken Peter Karyd och är svensk agent för barnvagnsmärket Joolz. Hon har barnen Liv, 5, och Vida, 2, med Peter och har dessutom sönerna William, 13, och Mio, 10, från tidigare förhållanden.
– Jag har varit utsatt för en del saker på nätet. Det har drabbat hela min familj. Det har varit ryktesspridning, hatattacker, en massa skit.

Vad var det för attacker?

– Jag googlar aldrig mig själv för jag har inget skinn på näsan, det gör mig illa. Men när någon skrev en massa på Williams Instagram om mig, som ”din mamma är en hora”, så blev jag helt ifrån mig. Folk skrev så elaka, vidriga saker, till slut låg jag bara hemma och grinade. Peter lyckades till slut spåra en person och skrev ett mejl till henne. Hon var i min ålder, hon hade också barn. Han bad att hon skulle ringa mig och be om ursäkt, och det gjorde hon.

Hur gick det samtalet?
– Jag tycker det var starkt gjort av henne att ringa upp, och hon bad om ursäkt, men jag bara grät i telefon. Det var hemskt. Hon sa att hon inte hade tänkt sig för, men någon impulskontroll får man väl försöka ha ändå.

Svarar du i bloggen om någon skriver något elakt?
– Nej, då blir det bara värre. Jag argumenterar aldrig med någon i kommentarsfältet, de blir bara mer taggade. Det är ingen idé att dementera något heller. Ofta är det samma person som sitter och skriver i olika namn. Jag vet dessvärre hur den där lilla klicken fungerar och i vissa fall vilka de är.

Vad tycker barnen om ditt bloggande och instande?
– De vill inte alltid vara med på bild och det respekterar jag. Deras kompisar följer ju bloggen, jag lägger inte ut några pinsamheter.

Är du slav under din mobil?

– Ja! Den är ett arbetsredskap, och så roar det mig att kolla vilka bilder folk gillar, det är ju jättekul. Men nu ska Peter och jag börja lägga undan mobilerna när barnen är hemma och vakna. Det blir ett slags beroende att kolla hela tiden.

Följer du andras bloggar?
– Nja, inte särskilt ofta, men ibland kan jag kolla och då kan jag allt bli lite avundsjuk, ha ha, folk har så fint hemma, de gör så härlig mat och bakar jämt. Här är det jämt rörigt och jag lagar ful mat. Den kan i och för sig vara god, men den är alltid ful.

MISSA INTE!
Hela intervjun kan du läsa i mama nr 7 som finns i butik från den 18 juni.