Svårt att få barnen att äta frukost? Kanske behövs ett oemotståndligt upplägg för att få dem att sluta peta i flingorna. Slå på stort  och duka upp en härlig buffé - i alla fall om det är söndagmorgon. För er som har tidningen så är det ett nytt brödrecept här på webben. I papperstidningen hade tyvärr insmugit sig ett fel. Vi ber om ursäkt för det.

Mumsiga bröd

Mustigt matbröd samsas med knäckebröd av dinkelmjöl.

Mörkt bröd med rågkross  (Obs, nytt recept. I recepet i mama nr 12 hade tyvärr insmugit sig ett fel.)

2 st bröd

1 lit filmjölk
3 dl råg kross
6 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
4 tsk salt
½ msk bröd kryddor tex. Mald anis, kummin och fänkål
1 msk råg flingor

Dag 1 –
Börja med att blanda filmjölk och råg kross, låt det stå i kylen tills nästa dag.

Dag 2 –
Blanda först vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda allt med fil och råg kross blandningen. Blanda till en lös deg.
Smöra 2 st. brödformar och fördela sedan degen i dem och strö lite råg flingor på bröden. Baka på 150 grader i 1½-2 timmar.

Går utmärkt att frysa.

Knäckebröd av dinkelmjöl

Man kan välja vilken form på brödet man vill. Förvara dem i en plåtburk.

CIRKA 25 SKIVOR BRÖD
25 g jäst
5 dl vatten, kroppsvarmt
1 tsk salt
1 liter dinkelmjöl
2 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om så jästen löser sig. Tillsätt salt, vetemjölet och det mesta av dinkelmjölet.
2. Arbeta samman till en deg, tillsätt eventuellt mer mjöl, men degen ska vara lös och lätt. Strö
på lite mjöl och täck med en ren kökshandduk, låt jäsa i 1 timme.
3. Arbeta samman degen i bunken igen och lägg sedan upp på ett mjölat bakbord (ta rågmjöl). Dela degen i 10 delar, forma till lite jämnare bitar och kavla sen ut med rikligt med rågmjöl till
tunna längder. Dela dem på 2 och lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 10
minuter. Grädda på 250 grader i 4–5 minuter, låt svalna på galler. Förvara brödet torrt och mörkt. 
 

Familjens mumsiga müsli

Gör er egen favorit, sötat med honung. Här kan alla i familjen vara med och välja sin favoritsmak. Kul för barnen att hjälpa till med, superlätt att göra!

3 dl puffat vete
3 dl puffade ginoafrön
3 dl havreflingor
1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrön
1 dl flagad mandel
1 dl hela hasselnötter
1 dl russin
1 dl finhackade torkade aprikoser
1 dl flytande honung

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke, lägg bakplåtspapper på en plåt och häll ut blandningen. Ringla över honungen och blanda lite.
3. Rosta i mitten på ugnen, i cirka 15–20 minuter tills den har fått en lätt gyllenbrun färg, ta ut och vänd runt. Låt müslin svalna helt innan man häller upp i en burk med tättslutande lock.

Mammas fräscha smoothie

Perfekt mättande för den som inte vill äta så mycket på morgonen och ett friskt inslag med massa frukt. Välj barnens favoritfrukt!

4 GLAS
5 dl naturell yoghurt
1 banan
1 dl bär eller frukt, exempelvis hallon och blåbär
mango – finns fryst
jordgubbar
söta eventuellt med lite vaniljsocker, cirka 1 msk

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i en mixer alternativt bunke.
2. Använd stavmixer, mixa till en slät och krämig dricka. Häll upp i glas och toppa med lite färsk mynta.

Pappas nyttiga frukt- och nötgröt

Här kan man välja och vraka bland nötter och torkad frukt, ta familjens favorit.

4 PORTIONER
4,5 dl fiberhavregryn
4,5 dl boveteflingor
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl dadlar, i mindre bitar
0,5 dl torkade blåbär
1 dl hackade hasselnötter och mandlar
2 msk kanel

Blanda allt i en bunke, lägg över i en burk med lock – voilà, färdig grötblandning!

Själva gröten gör du sedan så här:

1 PORTION
1 dl grötblandning
2 dl vatten
1 nypa salt

Häll ingredienserna i en kastrull och koka under omrörning på mellanvärme i cirka tre minuter. Servera med kall mjölk och eventuellt sylt.

Klassisk äggröra

6 PORTIONER

8 ekologiska ägg
25–50 g smör (efter smak och tycke)
salt
svartpeppar
2 rankor med små kvisttomater
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
8 skivor kokt skinka

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en ugnsform, ringla på oljan och salta och peppra. Sätt in i ugnen och rosta i cirka 10–15 minuter.
2. Knäck äggen i en kastrull, lägg i smöret och sätt på mellanvärme. Rör hela tiden så det inte fastnar i botten! När smöret har smält och det har tjocknat till en grynig röra är det klart. Låt inte äggröran bli för tjock, den blir torr och inte alls lika god! Smaka då av med salt och peppar.
3. Lägg upp tomater, äggröran och skinkan på ett serveringsfat, dekorera med lite färsk salvia.

NUVARANDE Godmorgon gullungar!
NÄSTA Halle Berry väntar en pojke!