Den 27 maj är det ofrivilligt barnlösas dag. En person som kämpade länge för att bli gravid är amerikanska Macy, som blev gravid genom IVF efter fyra års försök och flera missfall. När graviditeten var ett faktum valde hon att avslöja nyheten med en mycket symbolisk bild.

I fyra år hade Macy Rodeffer försökt få barn. När hon för ett år sedan genom IVF äntligen lyckades bli gravid bestämde hon sig för att meddela världen genom att visa att resan varken varit kort eller lätt. Hon lade upp en bild på Instagram, med IVF-sprutor hon använt, formad som ett hjärta. I hjärtat ligger en ultraljudsbild samt en body med texten ”Worth the wait and wait and wait.”

En av anledningarna till att Macy vill visa att vägen som lett fram till graviditeten varit svår är att hon vet att man kan bli illa berörd av att se andra blir gravida, om man själv längtar väldigt mycket efter ett barn.

– Jag visste att mitt tillkännagivande skulle kunna göra att kvinnor som fortfarande väntade på en graviditet kunde känna sig sårade. Jag vet det för jag har varit i det läget själv. Det var viktigt för mig att beskedet inte bara visade min glädje utan också kampen jag gått igenom, och att uppmuntra människor att fortsätta kämpa. Vi vill stötta dem på deras resa, glädjas med dem när det går bra och gråta med dem när det inte går bra, berättade Macy för Huffington Post.

Vill att folk ska våga fråga

Macy påpekar dock att hon inte menar att alla som har svårigheter med att bli gravida behöver tänka likadant.

– Jag förväntar mig inte att alla ska dela sina infertilitetsproblem, det är en väldigt privat angelägenhet, men jag kände att jag ville vara en talesman för kvinnor med infertilitetsproblem och för kvinnor som förlorat graviditeter.

Det tog nästan fyra år för Macy och hennes man Tyler att bli gravida. Det har varit en jobbig tid med tre missfall, en diagnos som visade manlig infertilitet, svår endometrios och en operation för att avlägsna en cysta.

–  Vi vill ge de som inte har kämpat en liten inblick och uppmuntra dem att ställa frågor om hur allt fungerar.

Här är sprutorna som krävdes vid en enda omgång med IVF.

Getting my #infertilitypregnancyannouncement ready. This is from one, yes ONE, round of IVF. #ivf #ivfsuccess #paif

Ett foto publicerat av No beauty without strangeness. (@martinisandmedicine)

Macy skriver ”Jag skulle kunna säga att det här är min första Mors dag, men det skulle vara en lögn. Det är min fjärde Mors dag, men den första med ett levande barn.”

I could say that this is my first Mother’s Day, but that would be a lie. It’s my fourth Mother’s Day, my first with a living child. It will always be bittersweet. Joy and grief mingled into one, as it so often is. Grief is not bad, though. It’s necessary and good (in it’s own way). Sometimes grief never stops, a roller coaster with no end, but that’s ok. We find God in grief. And while my heart aches for the four year old, two three year olds, twin (and eight embryos) that should be here now, I would never trade my heartache. I treasure the moments we had with our babies. The moments, however fleeting, that we were a family. ♡ Happy Mother’s Day to my dear sisters. Fighters and warriors and the bravest women I know. ♡ #mothersday #infertility #ivf #ivfsuccess #invitrofertilization #malefactorinfertility #endometriosis #miscarriage #pregnantafterinfertility #pregnantaftermiscarriage #pregnancyloss #rainbowbaby

Ett foto publicerat av No beauty without strangeness. (@martinisandmedicine)

Världens finaste present till mor- och farföräldrar.

I can’t wait to give these to my parents and grandparents next weekend 😊

Ett foto publicerat av No beauty without strangeness. (@martinisandmedicine)

Sista sprutan!

Grattis Macy och all pepp till alla som fortsätter att kämpa! ❤️

🎶 Hello needles my old friend. I must get stabbed by you again. 🎶

Ett foto publicerat av No beauty without strangeness. (@martinisandmedicine)

Vill du läsa mer sådant här? Följ mama på Facebook, så missar du inget!