8 PORTIONER

Du behöver:
100 gram mörk choklad (minst 65 procent
kakao), hackad
150 gram vanlig mörk choklad (eller mjölkchoklad), hackad
3 dl vispgrädde, lätt vispad
200 gram hallon, till servering (valfritt)

Moussegrund:
150 gram strösocker
1 dl vatten
5 stora äggulor

GÖR SÅ HÄR:
Börja med moussegrunden. Häll i socker och vatten i en kastrull och rör om på låg värme tills sockret lösts upp. Öka värmen och låt koka upp. Koka 7–10 minuter tills den tjocknat. Mät med sockertermometer; temperaturen ska vara 110 grader.

Medan lagen kokar, vispa äggulorna slätt och luftigt i en värmetålig skål med en elvisp. Häll sakta i den heta sockerlagen under kraftig vispning tills blandningen är tjock och tredubblad i volym. Fortsätt vispa 5 minuter tills blandningen svalnat och skålen inte längre känns varm. Ställ åt sidan.

Lägg chockladsorterna i varsin värmetålig skål. Smält dem över en kastrull med sjudande vatten. Rör om tills chokladen smält. Ta av och låt svalna.

Under tiden, vispa grädden tills det bildas mjuka toppar.

Fördela moussegrunden i de två skålarna med smält choklad och vänd samma tills det är jämnt blandat. Vänd ner hälften av den vispade grädden i vardera chokladgrund.

Klä en 1-liters avlång brödform med ett ark plastfilm, låt den hänga över kanterna. Bred ut den mörka chokladmoussen jämnt över bottnen, se till att den fyller hörnen och att ytan är jämn. Ställ formen i frysen några timmar, tills ytan har stelnat. Förvara den ljusa moussen i kylen under tiden. Ta ut den mörka chokladparfaiten ur frysen och bred ut den ljusa ovanpå. Täck moussen med den överhängande plastfilmen och låt stå i frysen minst 8 timmar, gärna över natten.

Ta ut parfaiten ur frysen 5–10 minuter före servering så att den får mjukna. Lyft upp den ur formen, lägg den på en ren skärbräda och dra av plastfilmen. Skär upp tjocka skivor med en varm kniv. Servera med färska hallon.

Receptet är hämtat ur ”Mat med vänner” av Gordon Ramsay.

NUVARANDE Dubbel chokladparfait
NÄSTA Petra blev ensam kvar med sin handikappade dotter