Känner du dig som en dålig förälder för att du ibland tappar humöret eller för att du ger barnen godis mitt i veckan? Oroa dig inte, du överger åtminstone inte dina barn när de är bara tolv dagar eller ger dig ut på en mördande hämndodyssé för att din partner varit otrogen. Här är djurvärldens 13 värsta föräldrar.

1. Sälmamman.

Grönlandssälmamman är en idealisk mamma.  I tolv dagar. Under dessa dagar är hon fullständigt dedikerad moderskapet och ger sina barn mat och uppmärksamhet. Sen är det slut på moderskärleken och sälmamman ger sig ut på jakt efter någon ny att para sig med. Sälbebisen är dock fortfarande för liten för att klara sig själv och blir därför liggande hjälplös på isen i ungefär 1,5 månad och kan bara hoppas att inte en hungrig isbjörn strövar förbi. Under den här tiden tappar sälbebisen halva sin vikt. Nej, vi är inte imponerade av ditt föräldraskap, sälmamman.

 

2. Sandstubbspappan.

Sandstubbspappan vakar noggrant över alla sina ägg, men även om han inte lider brist på mat så äter han ändå upp en tredjedel av äggen. Det finns studier som visar att det är de största äggen som ligger pyrt till, eftersom de tar längst tid på sig att kläckas. Han vill helt enkelt bli klar med vakandet så snabbt som möjligt så han kan ge sig iväg och para sig igen. Usch, sandstubbspappan!

 

3. Pandamamman.

Pandamamman, sitt gulliga utseende till trots, är faktiskt en ganska vårdslös förälder. De får ofta tvillingar, men bryr sig sällan om att ta hand om mer än en av ungarna. Detta beror på att bambun, som är pandans huvudsakliga föda, är så pass näringsfattig att pandamamman inte kan producera tillräckligt med mjölk för att kunna föda mer än ett barn åt gången. Dåligt ordnat av naturen kan man tycka.

 

3. Svartbjörnsmamman.

Svartbjörnsmamman får ofta 2-3 ungar i varje kull. Men om hon bara får en, ja då överger hon den. Det är liksom inte värt mödan att bara ta hand om ett barn.

 

5. Lejonpappan.

Här har vi en riktig manschauvinist. En hanne som precis blivit ledare för sin flock dödar oftast ungarna till den tidigare alfahannen. Och som om inte det vore hemskt nog så ligger han och latar sig under ett träd medan hans honor är ute och jagar. När hon kommer hem med bytet är det alfahannen som äter först, det lilla som blir över får resten av flocken dela på. Om det är dåligt med mat låter han både sina ungar och honor svälta. Nej, lejonmammor, ni kan hitta något bättre!

 

6. Abborrepappan.

En riktigt lömsk förälder hittar vi i abborrepappan. Han vakar över sina ungar på ett föredömligt sätt. Men om några av ungarna hänger kvar när de flesta gett sig av på egen hand, ja då tröttnar han och äter helt enkelt upp dem.

 

7. Svartörnsmamman.

Medan de flesta mammor särar på barnen när de bråkar, så lyfter svartörnsmamman inte ett finger. Hon tittar oftast bara på när ungarna bråkar – till och med om det går så långt att de dödar varandra. Obehagligt och inte helt stabilt beteende, svartörnsmamman.

 

8. Kamdoppingmamman.

Den känslokalla kamdoppingmamman bygger flytande flottar av ruttnande växter, sen lägger hon två ägg som båda föräldrarna ruvar på – tills ett av äggen kläcks. Då simmar kamdoppingmamman därifrån med sitt förstfödda kamdoppingbarn och lämnar det andra ägget åt sitt öde. Vi kan vara glada att vi inte är barn till en kamdopping.

 

9. Grizzlypappan.

Han är extremt revirpinkande och drar sig inte för att äta upp sina egna barn om han tycker att de inkräktar på det. Grizzlymamman måste alltså hålla ett vakande öga på sina grizzlybarn så att de inte råkar komma i vägen för pappan. Nej grizzlymamman, satsa på en bättre bamsepappa nästa gång.

 

10. Vildkaninmamman.

Här har vi en frånvarande och oengagerad förälder. Kaninmamman lämnar boet så fort ungarna har fötts. Hon svänger förbi några minuter om dagen för att ge dem mat, resten av tiden är de ensamma. När ungarna är en månad gamla slutar hon ge dem mat och de får klara sig själva. Vi är inte imponerade, vildkaninmamman.

 

11. Gökmamman.

Gökmamman vill vara singelgök. Inte mamma. Därför lägger hon sina ägg i andra fåglars bon och låter dem uppfostra dem, allt medan hon drar vidare på spännande singeläventyr. Inte särskilt ansvarsfullt alls, gökmamman.

 

12. Gråsparvsmamman.

Alla blir vi väl arga och besvikna om vår partner är otrogen. Men arg och besviken räcker inte för att beskriva gråsparvsmammans reaktion när hon upptäcker att gråsparvspappan sått sin säd på fel ställe. Hon beger sig ut på en hämndodyssé och har ihjäl alla ungar som har avlats under hans otrohet. Tänk dig själv om din mamma skulle ha dödat dina halvsyskon för att din pappa skulle tillbringa mer tid med dig? Dysfunktionellt beteende är bara förnamnet.

 

13. Ödlemamman.

Nej, nu ska vi inte dra alla ödlemammor över en kam. Det är specifikt skinkmamman (skinkar är en familj av kräldjur) som är en tveksam mamma. När det samlas för många rovdjur i närheten av hennes näste tar hon det säkra före det osäkra och äter upp äggen själv. Nog för att det kanske på något skruvat sätt är bättre att bli äten av sin mamma än av ett främmande rovdjur, men att hänfalla till kannibalism så fort ett hot närmar sig känns ändå inte helt hundra.

 

Källa: National enquirer, Mentalfloss.com.

LÄS OCKSÅ:

14 frågor nyblivna föräldrar helst slipper

29 sjuka grejer från din barndom som dina barn aldrig kommer få uppleva

19 sjuka barnböcker du INTE vill läsa för ditt barn

16 sjuka leksaker du inte trodde fanns

27 insikter som ger ditt barn ett lyckligt liv