De flesta djurpappor beter sig som svin, drar direkt efter parningen eller till och med dödar sina barn (jag tittar på dig, brunbjörn!). Därför vill vi hylla den gravida sjöhästpappan som föder barn i klippet här ovanför – och 11 andra hanar som verkligen tar sin papparoll på allvar.

1. Kejsarpingvin

Kejsarpingvin ruvar sitt ägg.
Bildkälla

Efter att ha lagt sina ägg behöver mammapingvinen ge sig av på en två månader lång frosserifest i havet, för att bygga upp sina fettreserver (vi förstår dig!).

Det är helt ok, tycker pappa pingvin, och tar hand om ruvningen. I 63 dygn balanserar han ägget på fötterna – utan att äta – och tappar runt hälften av sin kroppsvikt. Men vad gör man inte för sin familj?

 

2. Svan

Svanförälder med unge på ryggen
Bildkälla

Andfåglar skiljer sig i princip aldrig, är jämställda föräldrar – och knölsvan är ett praktexempel! Hanen samlar material till boet och honan bygger det. De turas om att ruva och efter att äggen kläckts kan ungarna rida runt på pappas (eller mammas) rygg medan föräldrarna samlar mat.

 

3. Marmosettapa

Marmosettapa med unge
Foto: Thinkstock

Under den svåra förlossningen (tänk att en 55-kilosmänniska föder ett 14-kilosbarn) agerar marmosettpappan barnmorska, biter av navelsträngen och rengör barnen – oftast tvillingar. Hela familjen hjälps sedan åt att ta hand om ungarna, som gärna rider runt på pappas rygg.

 

4. Darwins groda

DArwins groda
Bildkälla

Du ser bebisgrodan till vänster? Sekunder före att bilden togs hoppade den ut ur sin pappas mun, där den bott med sina syskon sedan de var yngel. Flera grod- och paddpappor har hela dagis i munnen för att skydda sina barn från rovdjur.

 

5. Simsnäppa

Simsnäppa
Foto: Thinkstock

Hos simsnäpporna i det svenska fjället är det upp-och-ner-vända världen. Här är honan stor, stark och färgsprakande och ser till att skrika till sig det bästa boet. Därefter raggar hon upp en hane, och nåde den som kommer nära honom!

Sedan lägger hon sina ägg och drar – med en blivande fembarnspappa bakom sig.

 

6. Sjöhäst

Gravida sjöhästar
Bildkälla

Sjöhästhanen har en pung på magen där den blivande mammasjöhästen lägger sina ägg under parningsdansen innan hon simmar iväg. 45 dagar senare sätter pappans födsloverkar igång (!) och pyttesmå, färdiga sjöhästar simmar ut.

Hos en del arter är ungarna större än vad det finns näring till i ägget, vilket tyder på att pappa själv skjuter till med extra näring.

 

7. Nandu

Nanduhane med ungar
Foto: Thinkstock

Alla strutspappor är kontroversiella, och nandun är inget undantag: 1. Han parar sig med upp till tolv honor, som alla lägger sina ägg i hans bo – upp till 60 stycken; 2. Han ruvar äggen själv i två månader utan att äta och är sjukt aggressiv mot alla som kommer nära; 3. Han tar sedan hand om alla ungar själv och lär dem självförsvar i ett halvår innan de är ”redo för livet”.

Gränsen mellan superpappa och psykopat har aldrig varit tunnare.

 

8. Kardinalabborre

Kardinalabborrfisk med yngel i munnen
Bildkälla

Även här tycker hanen att det är rimligt att bära runt på sina barn i munnen. Då och då får de hundratals ynglen simma ut och sträcka på fenorna några minuter, innan de sugs in igen.

Flera fiskarter gör såhär, så det… fungerar uppenbarligen.

 

9. Jättesimskinnbagge

Jättesimskinnsbagge med ägg på vingarna
Bildkälla

Försök att säga det namnet snabbt tio gånger. Jobbigt? Tänk då hur jobbigt det är att bära runt på (och beskydda) 150 ägg i tre veckor. Och nej, jättesimskinnsbaggen är inget skadedjur, säg ”åååh, va fint” nu!

 

10. Jacana

Jacana hane med ägg
Bildkälla

En hängiven allroundpappa och lite av en mes. Den bygger bo, värper ägg och tar hand om ungarna – medan mamman letar nya partners.

En jacanapappa bryr sig inte heller om äggen har befruktats av en annan hane (”vi har alla gjort misstag, och jag är ju inte heller perfekt…”

 

11. Siamesisk kampfisk

Siamesisk kampfisk
Foto: Thinkstock / ZooFari

Kampfisken har inte bara snyggast stil i hela Mekongdeltat, utan är även en eldig älskare. Under parningsleken slingrar han sin kropp runt honan och kramar ut äggen, som han fångar med munnen och bär till ett bo som han byggt av bubblor (eller, ja, sitt spott).

Honan, däremot, gör sitt bästa för att äta upp äggen och jagas därför bort av hanen som gör skäl för sitt namn i skyddandet av ägg och yngel. Även den svenska sjuryggen, a.k.a. stenbit, vakar träget över sina hundratusentals ägg – i alla fall de som inte hunnit bli topping på smörgåstårta.

 

12. Namaquaflyghöna

Djurpappor Namaqua
Bildkälla

Nej, en torr stäpp kanske inte var den bästa platsen att bygga bo på, men flyghönspappan jobbar hårt för att gottgöra för det. Han tar nattpasset på ruvningen och när ungarna väl kläckts flyger han flera kilometer till närmaste vattenhål, och kommer tillbaka med magfjädrarna indränkta – för att släcka familjens törst (ser du ungen under magen på bilden?)