Senaste dagarna har frågan krings cykelhjälmars säkerhet lyfts. Och den här gången handlar det inte om säkerheten vid fall – utan om stryprisken. Håll utkik efter det gröna spännet – det kan rädda liv. 

I lördags råkade en 12-årig pojke i Sundsvall ut för en fruktansvärd olycka, när han fastnade med sin hjälm i en lekställning och skadades allvarligt. Pojkens pappa hittade honom livlös och nu vårdas han på Karolinska. 

På sin Facebook har pappan vänt sig till andra föräldrar med uppmaningen: kontrollera att era barn har ett grönt spänne på sin hjälm. De gröna spännena öppnas nämligen av sig själva om barnet skulle fastna med hjälmen. 

Trafikforskaren Helena Stigson, på Folksam, säger att deras rekommendation är att barn upp till sju år ska ha hjälm med grönt spänne.

 – Som forskare blir jag beklämd över att man inte kan erbjuda fler hjälmar med grönt spänne. Det är lätt att säga att barn ska ha hjälm när de cyklar och ta av den när de leker, men det gör ju inte barn, säger Helena Stigson till Metro