Fembarnsmamman och deckardrottningen Camilla Läckberg, 37, debuterar nu som barnboksförfattare. Idén bakom "Super-Charlie" kom till henne under senaste graviditeten.

CAMILLA LÄCKBERG

Camilla Läckberg, 37, bor med maken Martin Melin och fem barn i Stockholm. Hennes storsäljande deckare ges ut i 35 länder. Dessutom skriver hon kokböcker. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med ”Super-Charlie”, inspirerad av sonen Charlie, 2.

Hej Camilla, hur kommer det sig att du har börjat skriva barnböcker?
– När Charlie föddes började jag att berätta en historia för hans fyra storasyskon, om att han inte var en vanlig bebis utan egentligen var en superhjälte. Till slut insåg jag att ”oj, jag har ju idén till en barnbok!”.

Vad är den största skillnaden jämfört med att skriva för vuxna?

– Största utmaningen är att skära bort allt onödigt. Det ska inte vara massa konstiga omskrivningar, barn kräver en bra histora, bra berättad utan krusiduller.

Vad läser du högt för dina egna barn?
– Favoriten har varit den om mullvaden med en bajskorv på huvudet (”Det var det fräckaste!” av Werner Holzwarth). Sedan har vi också läst mycket ”Ingrid”-böcker (av Katerina Janouch), ”Mamma Mu” (av Jujja och Tomas Wieslander, bilder av Sven Nordqvist) och Astrid Lindgren. Nu har vi dock avancerat till ”Narnia”-serien (av C.S. Lewis) för de större.

Vad gör ni en ledig lördag i april?

– Varannan helg har vi alla fem barnen samtidigt, och nyckeln till överlevnad då är någon form av aktivitet. Till exempel Skansen.

Du har tjänat en hel del pengar på dina deckare. Vilken lyx unnar du dig i vardagen?
– Jag älskar kläder, väskor och speciellt skor. Ett annat stort intresse är mat.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
– Då sitter jag kvar och stirrar på den där skärmen. Att skriva böcker handlar till stor del om att lyckas limma rumpan mot stolen. Man får inte ge upp.

Vilken musik går rakt in i ditt hjärta?
– Jag älskar svensk popmusik som Orup, Niklas Strömstedt och Oskar Linnros. Både Martin och jag lyssnar gärna på Mix Megapol.

Vilka andra kulturformer gillar du?
– Jag älskar lättsam kultur och är en stor konsument av film, tv och böcker. Teater är jag inte så duktig på, men däremot är jag en STOR musikalfantast och har nog sett det mesta.

Har du sett någon bra film på sistone?
– Feel good-filmer står alltid högst på min lista, och ännu högre smäller det om de är ”based on a true story”. ”The blind side” är en stor favorit på senare tid.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag har precis skrivit klart min nya deckare och ska lansera nya barnboken och kokboken. Sedan åker jag runt mycket i världen, träffar mina förlag och träffar mina läsare.

Har du något drömprojekt?

– Jag lever ju min dröm genom att jag kan försörja mig på mitt skrivande. Men det är klart att ett genomslag på bred front i USA står på önskelistan.

Vad är det roligaste med att ha barn, respektive det jobbigaste?

– Det roligaste är den oändliga kärleken man har till sina barn, och dem till dig. Det jobbigaste är nog första året måste jag säga. Jag är ingen bebismamma, utan tycker att hela första året bara är en skitjobbig transportsträcka.