Att börja springa ger snabb effekt på humöret, nattsömnen och bullmagen. Här är kom-igång-tipsen och knepen som hjälper dig upp ur soffan.

Klockan sex kvittrar fågelväckarklockan. Jag smyger ut i vardagsrummet, försiktigt för att inte väcka min morgontrötta man och mina morgonpigga barn, Allan, 5, och Elsa, 7, tar på mig träningskläderna, går nerför trappan, snörar på mig skorna, tycker ner toppluvan i pannan och kliver ut i den stilla morgonen.

Startar tidtagningen med ett pip, tar några djupa andetag och springer iväg längs den nästan öde gatan medan pulsen ökar och tröttheten rinner av mig.

Ah, det här är livet – fast många inte tror det. ”När jag ser en löpare som ser glad ut ska jag omvärdera min inställning”, som en släkting sa. ”Det är så tråkigt”, är en annan vanlig kommentar, liksom ”men varför?”. Jag sa nog samma saker själv för några år sedan. Men det var innan jag fattat vilken lyckoeffekt en löprunda kan ha på en outsövd, ständigt fikande mamma. En sådan som jag.

Innan jag började springa hade jag inte frivilligt rört på mig sedan skoltiden. Jag räknade veckans storhandling som träning, kände mig som en av Snövits sju dvärgar om klackarna var lägre än tio centimeter – och hade en hel garderob full av fina 60-talsklänningar med en sak gemensam: de var för små.

En dag blev jag urless på att inte komma i dem och bestämde mig för att börja springa varannan dag. Tre veckor skulle jag ge det innan jag gav upp (för det var jag säker på att jag skulle göra) Men, miraklet! Redan andra veckan började jag längta efter de korta löprundorna och vecka tre var mitt liv förändrat – jag hade blivit en löpare!

Inte bara gick jag ner ett kilo i veckan, jag fick även en sprillans ny identitet. Som inte kändes helt bekväm till att börja med – skulle JAG vara en sportis med självdisciplin, någon som ”prioriterade träningen”, detta odrägliga uttryck endast använt av de självgoda lite-bättre-än-alla-andra-typerna? Jaha, det skulle jag visst. (Mina gamla vänner var dock djupt skeptiska, och kan fortfarande inte fatta att jag springer flera mil i veckan och dessutom hävdar att jag älskar det. Mina nyare bekanta kan däremot inte tro att jag någonsin INTE malt på om halvmaror och endorfinkickar.)

Jag är inte ensam i min besatthet. O-unikt nog föll jag för löpning precis när alla andra gjorde det – löpartrenden har de senaste åren svept över Sverige i våg efter våg. Varför det sker just nu har jag ingen aning om, men jag kan berätta varför så många mammor älskar löpning. Det är för att:

– Du blir starkare och slutar flåsa i trappan.
– Du får vara ifred och tänka dina tankar till punkt.
– Du behöver inte passa någon gymtid utan tränar när det passar.
– Du får endorfinkickar som knockar dig – att springa långt ger mytomspunna rus.
– Du känner dig som en vinnare, från första kilometern till första milloppet.
– Du sover skönare, lugnare och bättre (för att du är fysiskt trött och helt enkelt inte orkar ligga vaken och grubbla).
– Du tappar de där extrakilona du lagrat kring midjan, man skakar liksom av dem.

När jag äntligen kom i mina klänningar igen efter sex veckors joggingssatsning blev jag alldeles gråtmild. Rödögd provade jag mig igenom hela garderoben. Och bestämde mig för att alltid fortsätta springa, oavsett väder, årstid och dagsform. Hellre långt än kort, hellre snabbt än sakta – men framför allt, hellre något än inget.

9 regler för rookie-mammor

1. Spring kort. Låt dig inte frestas att springa dubbelt så långt redan andra löprundan, även om du har bra flås – då är risken stor att du skadar dig. Senor, leder och muskler behöver tid att vänja sig vid belastningen, så öka lite i taget, vecka för vecka.

2. Spring lugnt. Att springa för fort i början är jobbigt, tråkigt och gör ont. Börja i stället väldigt lugnt och växla mellan att gå och att springa tills du känner dig redo att höja tempot en aning. Du måste inte bli en sprinter! Att springa längre i lugnt tempo är fantastisk träning för hela kroppen.

3. Skaffa smarta kläder. Förr sprang folk i platta Dunlop-skor och lösa joggingbrallor. Unna dig ett par bra skor (gärna ett halvt nummer för stora så att inte tårna slår i), en sportbehå, ett par tights (för att slippa skavsår mellan låren) och ett par funktionströjor. Springer du i solen? På med kepsen eller löparglasögonen (som sitter extra stadigt och även blockerar sol från sidan). Glöm inte solskyddet.

4. Drick lagom.
Att hälla i sig tre glas vatten före löppasset funkar inte för oss som fött några barn och slarvat med knipövningarna. Ett glas vatten, en god stund innan, räcker bra om du inte springer mer än en mil.

5. Andas. Sänk axlarna, lyft blicken, låt armarna pendla vid sidorna (inte framför kroppen), sträck på dig – och andas. Försök att ta lugna andetag som syresätter blodet och ger dig nya krafter för varje andetag.

6. Tackla backarna. Backträning är bland det mest effektiva man kan ta sig till i träningsväg och perfekt för mammor som inte hinner till gymet. Spring med kortare steg, lätt på tå och framåtlutad. Ta hjälp av armarna för att få fart. Spring uppför alla backar på löprundan och vila inte förrän du nått plan mark igen, så kommer du snart att märka skillnad både i kondition och benstyrka. Behöver du en extra utmaning? Leta rätt på närmaste elljusspår.

7. Stretcha. Det är förvisso lite tråkigt att stretcha, men det gör nytta. Ta några minuter efter löppasset och sträck ut musklerna: framsida och baksida lår, sätesmuskeln (rumpan alltså!), vaderna, korsryggen och axelpartiet. På Youtube finns många instruktionsvideor med stretchövningar för löpare.

8. Ät!
Inom 45 minuter efter löppasset behöver du äta något för att fylla på med energi och se till att kroppen bygger muskler i stället för att bryta ner dem. Till exempel ett glas mjölk och en äggmacka, fruktsallad med keso, eller en smoothie och en handfull nötter. Regelbunden löpning (även kortare sträckor) ökar din förbränning rejält. Så njut av maten!

9. Peppa med appar. Det finns en hel värld av löpinriktade appar som mäter sträckan, tempot, kaloriförbrukningen, din utveckling och dessutom peppar dig under passet, som Cardio trainer, Run keeper och Nike+. Även jogg.se och funbeat.se ger smart överblick över din löpning och, inte minst, motivation – för känslan att få fylla i några kilometer till är en känsla av triumf, varje gång.