Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnmorskan efter prinsfödseln: Så bör vi utveckla förlossningsvården

OBS! Denna artikel är från april 2016, men är fortfarande lika aktuell.

När prins Alexander skulle födas behövde prinsessan Sofia varken oroa sig över att inte få plats på sjukhuset eller stå utan barnmorska under sin förlossning. Detta är långt ifrån den verklighet som andra kvinnor upplever när de ska föda barn, men enligt Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg kan prinsens födsel innebära en förändring inom förlossningsvården.

I kölvattnet efter prins Alexanders födsel på Danderyds sjukhus den 19 april har det uppstått en intensiv debatt kring den exklusiva vård som prinsessan Sofia fick då hon genomgick sin första förlossning. Flera debattörer och bloggare har reagerat på att prinsparet både fick möjlighet att träffa förlossningsteamet i förväg samt ha dem på plats under hela förlossningen. Skälet till de höjda rösterna är att den typen av behandling är få kvinnor förunnat i Stockholms län.

Prinsessan Sofia fick särbehandling när hon födde prins Alexander den 19 april 2016. Foto: Kungahuset.se
Prinsessan Sofia fick särbehandling när hon födde prins Alexander den 19 april 2016. Foto: Kungahuset.se Foto: Kungahuset.se

Två förlossningsavdelningar har lagts ned i Stockholm under våren och det larmas om att födande kvinnor kommer tvingas åka till sjukhus långt ifrån där de bor i sommar. Att icke-kungliga kvinnor skulle få träffa ett utvalt förlossningsteam, samt ha dem på plats under hela förlossningen, är en utopi.

Läs också: Jennys förlossningsskador togs inte på allvar – nu ansluter hon sig till ”Födelsevrålet”

Linn Svansbo, 24, ska få sitt andra barn i augusti och bekräftar att hon känner oro inför förlossningen.

– Jag hade en väldigt positiv upplevelse första gången, det var inget problem med platsbrist eller så, men jag måste säga att jag har tänkt på det mer den här gången. Jag kan inte säga att jag går runt och är orolig hela tiden, men det är klart att det inte känns bra. Man har hört om folk som ska åka in men blir skickade till Nynäshamn, Nyköping eller Södertälje, säger hon till mama.nu.

Linn Svansbo ska bli tvåbarnsmamma i augusti men vet inte om hon kommer att få föda på det sjukhus hon valt. Här med dottern Lykke. Foto: Privat
Linn Svansbo ska bli tvåbarnsmamma i augusti men vet inte om hon kommer att få föda på det sjukhus hon valt. Här med dottern Lykke. Foto: Privat Foto: Privat

Mia Ahlberg, legitimerad barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, intygar att platsbristen är ett problem på Stockholms förlossningsavdelningar. Samtidigt menar hon att prinsparets specialbehandling skulle kunna bidra till en förändring.

– Vi kan ta den här typen av handläggning som kungafamiljen får som ett lysande exempel på hur vi bör utveckla förlossningsvården framöver för alla kvinnor. Att veta att man har en plats på ett sjukhus och inte behöva oroa sig, det är ett absolut baskrav. Det ska inte ens vara en fråga, det ska vara en självklarhet. Alla kvinnor i Sverige ska veta att det finns en plats att föda barn på, säger hon till mama.nu.

"Man hör om folk som föder i korridoren"

Även om prinsparets särbehandling inte förvånade Linn tycker hon att det är fel att människor behandlas olika vid sin förlossning.

– Man behöver all trygghet man kan få. För egen del vill jag gärna veta så mycket som möjligt. Att det blir bra och att vi får plats där vi vill vara. Det är inte så att jag går runt med en klump i magen hela tiden, men det är klart att det är en orosgrej att inte veta om man får ett rum, säger hon.

[adSpace placement="manual"]

Läs också: Efter hoten om BB-nedläggningarna – nu startas stödjourer för föräldrar och gravida

Linns dotter Lykke, 4, föddes på Södersjukhuset i Stockholm i januari 2012 och hon har valt att föda där även i sommar.

– Det är mycket högre belastning på Sös nu och det är därför jag har reflekterat mer över förlossningen den här gången, när jag hör att folk föder i korridorerna på akuten eller får sätta sig i bilen och åka till Eskilstuna. Min förra förlossning funkade hur bra som helst, men barnmorskans närvaro var inte i närheten av den man hörde om hos prinsparet. Att de fick den personal som de ville ha, trots att de var lediga. Och att de visste att de skulle få plats.

"Personalen är fantastisk"

Mia Ahlberg menar att alla kvinnor ska kunna kräva att ha en barnmorska hos sig hela tiden. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.

Mia Ahlberg är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.
Mia Ahlberg är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

– Barnmorskorna säger ofta att de behöver fler händer under perioder och att man måste titta på andra schemamodeller och system för att kunna tillgodose de krav som barnmorskor har. Målet med att ha en barnmorska per födande kvinna, där är vi inte idag, men det ska vi jobba mot. Då kommer barnmorskor att kunna jobba längre och vi får behålla vår kompetens. Erfarna barnmorskor på förlossningen är guld värt, säger hon till mama.nu och berättar att barnmorskorna på förlossningsavdelningarna trots den höga belastningen upplever att de kan ta hand om de födande kvinnorna på bästa sätt. Linn Svansbo håller med:

– Min barnmorska var hur bra som helst när hon var där, men hon kom in ett par gånger och sedan under själva utdrivningsskedet. Ingen skuld ska läggas på personalen, den är helt fantastisk, det är bara tråkigt att rätt förutsättningar inte ges. De borde vara dubbelt så många och ha dubbelt så mycket i lön! Det är inte dem man är besviken på, det är systemet som uppenbarligen är orättvist.

INGEN SÖMN INATT HELLER? Testa mamas onlinekurs Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Till oroliga gravida kvinnor har barnmorskan Mia Ahlberg ett tips:

– Det man ska tänka på när man ska föda i Stockholm är att alla sjukhus är lika bra och att man kanske ska räkna med att man får tänka om ifall man har valt ett speciellt sjukhus under en viss period. Man kan vara helt trygg med att sjukhusen samarbetar väldigt mycket för att alla kvinnor ska få en plats i sommar.

OBS! Artikeln är från april 2016. Linn födde samma sommar en dotter, som var ute en timme efter att Linn kommit in till sjukhuset.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där!