När läkarna sade till Katie Driscoll att hennes dotter skulle födas med Downs syndrom blev hon rädd, eftersom hon inte visste vilket liv som väntade. Det visade sig vara ett bättre liv än någonsin.

I juni 2009 fick Katie Driscoll beskedet att hennes dotter skulle födas med Downs syndrom. Hon och hennes make hade då redan fem söner.

Barn med downs syndrom

 

I ett blogginlägg skriver hon om hur hon tänkte då: ”Till en början var vi oroliga. Vi visste varken vad det skulle innebära för vår familj eller vårt ofödda barn.”

Barn med downs syndrom

 

Rädslan byttes snart i glädje: ”Vår familj blev som förälskade i vår lilla flicka. Vi blev mer medmänskliga … Det är ett bättre liv. Jag känner mig mer levande nu än under mina första 35 år.”

Barn med downs syndrom

 

Hon insåg att rädslan berodde på okunskap. Ingenstans, vare sig i reklam eller på tv, hade Katie Driscoll sett någon som liknade hennes dotter. Så hon tog fram sin kamera för att ändra på saken.

Barn med downs syndrom

 

Hennes bilder på Grace blev fler, och växte till kampanjen ”Changing the Face of Beauty” med målet att barn med funktionshinder också ska synas i reklam.

 

”Jag kände att det var min plikt att bana väg för min dotter till en mer accepterande värld. En värld där hon kan gå nedför gatan och folk vinkar hej, istället för att stirra eller titta bort,” säger Katie Driscoll.

Barn med downs syndrom

 

Driscoll började kontakta lokala företag och tidningar, och sakta växte intresset för projektet.

Barn med downs syndrom

I dag samarbetar hon bland annat med de stora klädkedjorna Target och Gap, och skådespelaren Tori Spellings märke ”Little Maven”.

Barn med downs syndrom

 

”Det hon gör är helrätt,” säger Cindy Estes, grundare av klädföretaget Seam till Huffington Post. ”Budskapet är så hjärtvärmande och jag ser fram emot att fortsätta vara en del av det.”

Barn med downs syndrom

 

Nu jobbar Katie Driscoll på en nya kampanjer för att företag ska inkludera flera under 2015.

Barn med downs syndrom

 

Hon är långt ifrån färdig, men ser ljust på framtiden: ”Allt är möjligt. Sätt inga begränsningar för vare sig dig själv eller ditt barn. Det finns många människor som varje dag arbetar för att ändra på uppfattningarna om vad det innebär att leva med ett funktionshinder.”

Barn med downs syndrom

I Sverige föds varje år runt 100 barn med Downs syndrom.

Vill du läsa mer sådant här? Följ Mama på Facebook, så missar du inget!


Mats Bax, Mama