Idag firar vi äggets dag. Ett återkommande fenomen som inträffar den andra fredagen i oktober varje år.

Kokt, stekt, rått. Ägg i alla dess former. Den 12 oktober är äggets dag, världen över. Denna firandets dag är, liksom kanelbullens dag, ett relativt nytt fenomen.

Varje år sätter vi svenskar i oss lite drygt 200 ägg per person. En ganska låg siffra i jämförelse med exempelvis Mexico där motsvarande siffra ligger på 341, Japan på 330 och Frankrike 250.Under äggets högtid, påsken, går vi dock loss ordentligt och över 2000 ton ägg förtärs på ett eller annat sätt i våra svenska hem.

Ägget har enligt gammal folktro fler betydelser. Ett gammalt värmlänskt uttryck lyder ”Ät ägg, få skägg,  som bot mot dålig skäggväxt.
Barn fick inte äta ägg innan de kunde uttala ordet ”ägg”. Annars fanns risk att de började stamma. Mot ögonvärk lade man äggvitor på ögonlocken.

Så passa på att frossa idag. Gör en omelett!

Recept på ägg


Fransk omelett

Ingredienser
2 port
4 ägg
4 msk vatten
1/2 tsk salt
1 msk smör

Fyllning
200 g färska champinjoner
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skölj champinjonerna och skär dem i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smöret i en stekpanna ca 5 minuter. Rör ner persilja, salt och peppar. Håll varmt. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt. Hetta upp smöret tills det blivit gyllenbrunt i en stekpanna. Stek omelettsmeten på knapp medelvärme i stekpannan. Rör försiktigt i äggsmeten några gånger under stektiden, ca 4 minuter. Omeletten är färdig när äggstanningen stannat men fortfarande är lite krämig på ytan. Lägg på persiljechampinjonerna.

Äggtoddy (1 glas)

1 äggula
1 1/2 msk socker,
1 msk apelsin, l tsk kakao,
1/2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk oboy. 

Vispa äggulan med sockret till ett poröst skum,
smaksätt, späd eventuellt med lite kokande vatten.

Maränger (ca 25 st)

3 äggvitor och 3 dl socker.
Vispa äggvitorna och sockret i vattenbad tills smeten tjocknat så att den fastnar på vispen.
Lägg ett osmort smörpapper på en plåt och klicka ut degen.
Grädda i svag värme 125-150 grader i ca 20 minuter.
Låt marängerna kallna innan de försiktigt lossas från papperet.

Kladdkaka

4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
200 g blockchoklad
200 g smör

Smält smör och blockchoklad.
Vispa ägg och socker lätt (t ex i matberedare).
Blanda i mjöl, bakpulver och det smälta chokladsmöret.
Grädda i 225 grader i 15 min.

Serveras med grädde!

Koktider för ägg

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten
ta tiden från att vattnet börjar koka.
Löskokta ägg ca 3-3 1/2 minut.
Mellankokta ca 4 1/2-5 minuter,
Hårdkokta ca 8 minuter.
Låt det inte koka för våldsamt, då finns det risk att äggen spricker.
Picka gärna ett litet hål på ägget och salta vattnet.

NUVARANDE Ät ett ägg!
NÄSTA Grattis till en kärleksweekend!