Nya mammatider, för här kommer 80-talisterna – kaxiga, relaxade och betydligt mer luststyrda än de ambitiösa och stressade 70-talist­morsorna (tycker de själva). 80-talisterna säger bara en sak: Chilla!

Mellan två jobb… vet inte riktigt vad jag ska göra nu… ett barn kanske? Ja, det känns helrätt! Kom igen, vi kör!

Nu dyker det upp lite nya mammor och pappor i sandlådan – de som är födda på 1980-talet, och alltså är mellan 20 och 29 år gamla. De är lite yngre föräldrar än genomsnittet, förstås, men det är inte den enda skillnaden mellan dem och de som blev föräldrar snäppet innan, alltså 70-talisterna. Människor födda på 1980-talet ser på livet på ett annat vis.
– 80-talisterna kallas för lustgenerationen. De gör vad de känner för, inte vad de måste. De är inte lojala mot arbetsgivare eller poli­tiska partier, utan i så fall mer lojala gentemot sig själva, säger Elaine Bergqvist, 28 (född 1981), författare, föreläsare och retorikkonsult, som i dagarna kommer ut med boken ”Du är din generation”, Norstedts förlag.

Hon menar att 80-talisterna växte upp i en era då ”hitta dig själv”-böckerna blev populära, i en tid då det fanns möjlighet att bejaka sig själv – och det gör 80-talisterna, big time. De har till och med kallats för den mest egocent­riska generationen. Fast när bebisarna kommer riktas det egocentriska mot barnet.
– 80-talistföräldrar säger: ”Vet du hur mycket det påverkar hur du ser på ditt barn”, de är mer inne på psykologi och, naturligt nog, går 80-talisternas självklara jag-fokus över på barnet. De vill att barnen ska bli lyckliga, så som de definierar lycka.

Elaine Bergqvist tror att 80-talisternas fokusering på lust, att ha hjärtat med i allt de gör, kan ha att göra med att de är barn till 50-talistföräldrarna – en åsiktsstark, frispråkig generation som inte förstår jantelagen och inte heller behövt oroa sig så mycket, för krig och krispaket (förutom de som flytt till Sverige, förstås).

Men när 80-talisterna fortfarande gick i skolan, i mitten av 1990-talet, drabbades Sverige av den tidens ekonomiska kris. Det gällde att ropa högt för att få frökens uppmärksamhet när personalstyrkan minskade på skolorna. 80-talisterna tillhör en generation som fått det sämre än sina föräldrar, rent
materialistiskt, precis som 70-talisterna, men 70-talisterna blev arbetslösa istället för lärarlösa, och har därför skrämts till att vara lojala mot sina arbetsgivare, medan 80-talisterna inte alls känner den pressen.

Vilken är annars skillnaden mellan 70-talist- och 80-talistföräldrarna?
– 70-talisterna har mycket genustänk i sin föräldraroll, att det ska vara jämställt mellan mamman och pappan. 80-talisterna bekymrar sig inte för det, men det kan bero på att deras barn fortfarande är små bebisar, så de har inte upptäckt genusproblemet ännu – jag tror att många mammor börjar komma på sig själva med att ha svårt för att lämna ifrån sig barnet till pappan, säger Elaine Bergqvist.

Däremot är 80-talisterna mer traditionsbundna, de tror på att hålla ihop familjen.
– 80-talisternas föräldrar skilde sig i ganska stor utsträckning, och 80-talisterna vill helst undvika skilsmässor, som de uppfattade som smärtsamma. När väl 80-talisten bestämmer sig för att ha familj, är de måna om att få det att fungera.

Vad är viktigast för 80-talisterna vad gäller barnuppfostran?
– Man kan säga att 80-talisterna är den första curlade generationen, särskilt de som är födda mot slutet av 80-talet, då började man använda barnsits i bilarna och förbjöd nollning i skolan, och ordet ”kränkning” kom in i bilden, säger Elaine Bergqvist.
– Så de som föddes mot slutet av 80-talet är nog mer benägna att curla sina barn. Samtidigt är det så att 30 procent av 80-talisterna har en annan etnisk bakgrund, och många med rötter i andra länder har uppfostrats att visa tacksamhet för de förutsättningar man får i Sverige, de kommer att förmedla till sina barn en känsla av att ”göra rätt för sig”, vara lite strängare i uppfostran.
– Etnisk mångfald är mer självklart för den här generationen, precis som de är mer öppna för homo­sexualitet.

Är du en typisk 80-talistmamma?

Karolina 29, född 1980, mamma till Hedvig, 7, Ivan, 8 månader, föräldraledig, annars modeassistent:
– Ja, en skillnad mellan 80-talisterna och 70-talisterna är att vi är yngre när vi får barn. Vi har inte laddat lika länge, så det blir inte så stort. Många 70-talister är så om sig och kring sig, så materialistiska, typ ”vi måste skaffa en fyra” – när jag och min man fick vår dotter bodde vi i en etta, vi hade ingen bil och allt gick hur bra som helst. Man behöver bröst och blöjor, mer behövs inte när man får bebis. Jag hoppas och tror att 80-talisternas grej är mer sunt förnuft.

Matilda, 23, född 1986, mamma till Mille, 1, mammaledig, annars servitris:
– Ja, det tycker jag nog. 80-talistföräldrar är mer avslappnade än 70-talisterna, vi är inte lika his­piga och måste inte ha allt. Att få barn är inte världens största grej – såklart är det jättestort, men jag menar att Mille bara åker med i det vi gör. Karriär och statusjobb är inte heller viktigt, även om man såklart vill ha trygghet. Jag ska börja plugga efter min mammaledighet. Mamma sa till mig: ”Ett barn ska vara i händelsernas
centrum men inte själv vara händelsernas cent­rum.” Ett bra motto, typiskt 80-talist, kanske?
 

Therese, 26, född 1982, mamma till Olivia, 1,5, säljare:
– Jo, jag har aldrig tänkt: ”Å, jag måste ha den här bilen/villan/ jobbet innan barn”, utan jag och Samir bara körde på. Jag är inte orolig för framtiden. Det enda jag känner är att jag inte vill jobba heltid. Jag ska se till att Olivia inte går på förskolan nio timmar om
dagen. Det viktigaste för mig är att Olivia blir trygg i sig själv, och att hon har öppna ögon mot allt och alla – accepterar alla med annan etnisk bakgrund, homosexuella och så. Min man är från Iran så Olivia kommer att bli tvåspråkig.
 

Typiskt 80-talist-föräldrar

Lustgenerationen: De struntar i prestige, undviker sånt som inte är kul. Tycker att 70-talistmammorna är överspända, med sina dyra barnvagnar och deffade kroppar: ”Kan de inte bara chilla?”

Bra på marknadsföring. Perssons hårda sparpaket på 1990-talet drabbade 80-talisterna i skolan, personalbristen gjorde att de lärde sig att skrika högt för att synas. Jantelagen är ingen lag för 80-talisterna.

Får många barn med vackra bruna ögon: 80-talisterna är den första stora generationen som fått uppleva etnisk mångfald. 30 procent av 80-talisterna är födda utomlands eller har en utlandsfödd förälder.

Gråter pappa? Mamma tröstar! 80-talisterna har inga problem med män som gråter eller sminkar sig, eftersom de coolaste snubbarna när de var unga var mjuka killar i pojkband (blandat med de lite tuffare hiphop-snubbarna).

Mamma har testat många potentiella pappor! De har inga problem med kvinnor som har haft många partners, kaxiga ”ta för sig”-brudar som Madonna och Spice Girls har varit deras ideal.

Funderar inte så mycket på jämställdhet som 70-talistmammorna, eftersom de ser det som självklart att man delar på uppgifterna. Hemmafruidealet är långt borta – de flesta av 80-talisternas mammor jobbade, ingen reflekterar över att det skulle vara på annat sätt.

Har föräldrar som skilde sig, och har därför som ideal att hålla ihop familjen. Hur nu det ska gå ihop med lustprincipen, att allt ska vara enkelt?

”Skrik inte, bebis, mamma ska sms:a!” 80-talisterna skulle aldrig lämna hemmet utan mobilen, de är ständigt tillgängliga.

Freedom! Att skaffa barn är inte lika med att skaffa sig villa och stadigt jobb för 80-talisterna. Håret reser sig på en 80-talist när de hör ”fast anställning”. Frihet är alltid viktigare än avancemang.

Aj aj. Samtidigt anses 80-talisterna vara en generation som mår dåligt, generellt, är mer stressade och har panikångest.

Källa: ”Du är din generation”, Elaine Bergqvist, Norstedts 2009