9 sätt att upptäcka om du har fel bh-storlek (nästan alla har det!)

Rätt bh-storlek är inte helt lätt att hitta. Faktum är att nästan 85 % av alla kvinnor har fel storlek, enligt en undersökning av Debenhams. Men hur vet du om just du har fel storlek? Stämmer någon av nedanstående punkter in på dig, kan det vara värt att ta en titt på din bh-storlek.

1. Bh:n glider upp i ryggen

Om du står i profil och tittar på din bh så ska bandet runt ryggen gå i en rak verikal linje. Om bh:n glider upp har den en för stor omkrets. Bandet runt ryggen är en stor del av stödet och bh:n ska sitta ganska fast.

 

2. Bh-banden glider ned på axeln

Självklart kan du först prova att strama upp bh-bandet så att det sitter ordentligt. Men om bandet ändå halkar ned kan det bero på att du valt en för stor kupa. Prova en mindre storlek.

 

3. Brösten ”pyser ut”

Om du får så kallade ”dubbla bröst” i din bh, eller om de spänner ut på sidorna har du en för liten kupa. Väljer du en bh med extra vaddering och pushup kan du ibland behöva gå upp en storlek.

 

4. Mittendelen mellan kuporna lyfter

Om den lilla biten mellan kuporna lyfter från bröstet har du också valt en för liten bh-storlek. Den ska smita åt mellan brösten för att ge rätt stöd.

 

5. Det blir en glipa mellan bröstet och bh:n

En liten glipa kan vara orsakat av att axelbanden sitter för löst, men om bh:n sitter korrekt för övrigt och det fortfarande glipar så behöver du gå ned i kupstorlek.

glassboobs

6. Du får märken på axlarna av bh-bandet

Det har inte med tyngden på brösten att göra ifall du får märken av din bh. Det är inte axelbanden som ska bära bysten utan bandet kring ryggen. Får du märken behöver du troligtvis ett annat omkrets-mått på din bh.

 

7. Du har bh:n på innersta haken

En bh förlorar med tiden sin elasticitet. Se därför till att du köper en bh som passar på mellersta eller yttersta haken, så du kan spänna in den när det behövs.

 

8. Byglarna sticker in i brösten

En bygel-bh ska hjälpa till att lyfta brösten, inte misshandla dem. Ifall du får ont av bygeln kan du behöva gå upp en kupstorlek.

 

9. Du får ont i nacken eller ryggen

En felaktig bh-storlek kan orsaka ryggsmärtor, eftersom bysten inte stöds ordentligt. Var inte rädd att be om hjälp i en underklädesbutik för att hitta den perfekta bh:n för dig.

 

Tips! Bh:ar har syskonstorlekar. Om du är van att köpa till exempel 75B, men märker att bandet runt ryggen sitter lite för tajt så kan du prova 80A istället, det är samma kupstorlek. Om bandet runt ryggen istället sitter lite för löst (och glider upp) kanske du ska ha 70C, som också är samma storlek på kupan. Bra att veta!

Tack till Seventeen för inspiration!