Har folk åsikter om din amning och tycker pappan är duktig som "barnvaktar"? Hävdar de att du är känslig när du säger ifrån? Här är 8 saker mammor inte orkar höra mer.

”Du måste ju fortsätta amma / Du måste sluta amma nu.”
Att vilja sluta amma ”för tidigt” är bland det mest provocerande man kan göra, vid sidan av att uttala acceptera ”asseptera”.  Det är även provocerande att amma för länge. Är det inte fruktansvärt komiskt att det både är fel att amma för kort tid och för lång tid? Finns det någon PK-gräns som alla tycker okej? Runt 10 månader kanske? Annars slutar man antingen för tidigt eller för sent. Lite som grejen med avokados. Ät den inte, ät den inte, ät den inte – ÄT NU – sorry nu är det för sent för nu är den övermogen. Lita på att bröstinnehavaren har en bra anledning. Det är inte som att hon ba ”WOW vilket otroligt smart lifehack att man kan använda sitt eget bröst för att mata barnet, det hade jag aldrig kommit på om det inte var för dig hjärtögonsmiley!”

”Var är barnet?”
Har du gått utanför dörren utan bebis när hen är under ett halvår? Då har du troligtvis träffat människor med jätteförskräckt uppsyn, som säger ”VAR HAR DU BEBISEN”, som att hen ligger kvar i kundvagnen på Coop. Detta brukar nog inte hända pappor, för många verkar nämligen tro att pappan är helt oduglig under barnets första tid. Det finns till exempel de som säger ”Jahaaa, bebisen är med din mamma eller syster? Eller en kompis?” när de insett att bebisen inte är på Coop.

”GUD vilken snäll och duktig man du har som tar barnen så du kunde komma iväg hit på festen.”
Otroligt vanligt beteende bland folk. Pappor är inte snälla som vaktar sina barn, de gör bara något helt självklart. Det är GANSKA irri för mamman att höra detta, i alla fall när det aldrig är någon som säger att hon är snäll och duktig när pappan är på Fifa-kväll.

”Jag skulle ALDRIG lämna ifrån mig mina barn så länge på förskolan.”

Okej. Men nu är det ju så att barnen ÄR så länge på förskolan. Så då blir det ju ganska taskigt att säga så. En sak som kanske kommer som en överraskning är att alla som har barn VILL vara med dem. Samvetssköljningen sköter sig själv när barnet sitter där ensamt och pärlar med en pedagog fast man har sprungit för livet från jobbet. Om det är så att du har ett fett arv som gör att du inte behöver jobba, KUL FÖR DIG, VERKLIGEN!! Men alla har inte det och det betyder *surprise* inte att de älskar sina barn mindre.

”Du måste ta ansvar för karriären, du ska väl inte vara hemma så där länge.”
Just ja, det är ju det också.  Vissa tycker även att man är föräldraledig ”lite för länge” och därför inte tar ansvar för sitt eget liv och det är ju det ALLRA SÄMSTA man kan göra för sitt barn. *Avokadolarm* Det är lite samma fenomen som avokadon här, det finns bara en liten möjlighet att göra rätt. (Detta händer kanske pappor också men de verkar mer ses som ansvarstagande när de är föräldralediga.)

”Ska pappan vara föräldraledig så där länge? Men det är ju orättvist!”
Eftersom mamman varit gravid i nio månader och fött barnet är det ju egentligen ganska rimligt att tänka att hon ska få vara hemma så länge hon känner för det. MEN. Det finns massor av jättebra anledningar för henne själv att pappan ska ta ut en stor del av ledigheten. Den som inte är hemma kan ha svårt att förstå hur det är att själv ha totalansvar för febriga barn som sliter i en, och den som är hemma tänker lätt att den som åker till jobbet har egentid. Detta KAN till exempel leda till jättebråk. Pappor som är föräldralediga får även bättre relation till barnen, och separationer är ovanligare i familjer där föräldraledigheten delas lika.

”Du behöver ju inte ta åt dig, var inte så känslig”
Oavsett vilka råd man får så kan det ju verka objektivt självklart att man inte behöver lyssna, utan göra det som är bäst för en själv. Problemet är att man ÄR känslig som nybliven mamma. Man vill göra rätt och kan känna sig världssämst av att någon säger att man gör fel, ÄVEN om man innerst inne inte håller med. Därför är det så viktigt att folk inte är cocky och säger HUR SAKER SKA VARA. Tycker man att man har the ultimate svar behöver inte det betyda att det är rätt för alla, och vill man ge råd finns det tusen sätt att göra det på som inte är dömande och nedlåtande.

”Åh lilla vän NUUUUU kommer mamma.”
Alltså, barnet gråter inte för att det längtar efter mamman och hatar att vara i sin pappas famn. Barnet är förmodligen bara allmänt barnargt. Eller möjligtvis argt för att det står en främling och klappar det på huvudet och förolämpar dess far.

NUVARANDE 8 saker vi måste sluta säga till mammor
NÄSTA 10 saker mammor måste sluta be om ursäkt för