7 tips för att potträna små bebbar

1. Observera bebisen mycket, försök se hur han eller hon beter sig precis innan kisset kommer. Ofta vill bebisarna kissa strax efter att de ätit eller sovit. En bra start för att lära sig se signaler är att lägga bebisen på en handduk och iaktta.

2.Skapa ett ljud som blir ett beting för barnet, till exempel säga ”schhhh” i samband med att bebisen kissar. Sedan kan föräldern säga ljudet när det verkar vara läge och då lär sig bebisen att det är dags att kissa eller bajsa.

Det är lättast att lära bebisar kissa i potta, toa eller handfat innan de blivit ett halvår gamla. Efter 6 månader har bebisarna ofta slutat signalera att de är nödiga, får de inte respons på sina signaler så ger de upp.

4. Det går också att lära bebisar som passerat sex månader, men då måste man lära bebisen att börja ge signaler ifrån sig, inte bara observera vilken som verkar vara bebisens signal.

5. Var beredd på att svackor kommer att uppstå, särskilt i utvecklingsfaser eller i samband med flytt eller att det kommer nya syskon. När en bebis ska lära sig något, som att krypa, blir det lätt så att all energi läggs på det, och då kan bebisen glömma att ge signaler i tid. De kan också byta signaler, och föräldrarna kan ha svårt att hänga med.

6. Eliminiation communication, EC, handlar egentligen mest om att kommunicera med sin bebis, det är egentligen ganska naturligt och vi gör ju redan detta eftersom vi är helt uppmärksamma på när bebisen vill ha mat eller sova. De som sysslar med EC vill tipsa människor om att alternativet finns, men det ska inte upplevas som ­något tvång.

7. Mer om tidig potträning kan du läsa på ecsweden.se eller diaperfreebaby.org eller gå in på amazon.com och beställt böckerna ”Infant Potty Training” ­eller ”Infant Potty Basics” av Laurie Boucke.