Kommer ni ihåg förr i tiden när hela familjen satte sig i soffan – förutom en person som fick gå fram till tjockteven och trycka på ON. Där knaprade vi salta pinnar, åt vickningschips och såg på kvalitetsprogram som dessa (och det gjorde resten av Sverige också):

1. Sikta mot stjärnorna

sikta3

sikta

Bildkälla och Bildkälla

”Kanske din dröm helt plötsligt blir sann, wöuh-ö-höo, så ta din chans och sikta mot stjärnorna!” Vem kan glömma det introt? Och visst minns ni juryn med Ingela ”Pling” Forsman, Lasse Anrell och Bengt Palmers? För att inte tala om hur coolt det var när deltagarna bytte om JÄTTESNABBT innan de kom ut ur den häftiga dörren?!

2. Det kommer mera

detkommermera

detkommermerasluss

Bildkälla

Vem kan glömma det här introt och hur ung var egentligen Martin Timell? 22?! (Rätt svar finner du längst ner!)

3. Gäster med gester

gaster

Bildkälla

Succéprogrammet med Lennart Swahn som programledare. Japp, Martin Timell var med här också.

4. 24 karat

24karat

Bildkälla

I det här programmet, som leddes av Harald Treutiger, skulle folk tävla i allt möjligt. Sedan skulle tre lag, bestående av annat random folk, satsa pengar på vem som skulle vinna. I potten fanns ett kilo rent guld.

5. Blåsningen

blasningen

Bildkälla

Det här kallar vi underhållning! Peter Settman trodde att han kom hem till en datahacker för att diskutera en instruktionsfilm, men ”råkade” sedan släcka ner Expressen-skrapan och andra byggnader i Stockholm. Och Anders Limpar lurades att tro att han rest två år framåt i tiden. Lennart Swahn programledde även här.

6. Kär & galen

karochgalen2

karochgalen

Bildkälla

Ett av favoritprogrammen! Lotta Engberg testade kärlekspars kunskaper om varandra (som i ansiktstestet ovan) och det par som vann fick gifta sig direkt i tv! Om de satte bollen i minigolfen vann de också en sprillans ny, fräsig bil!

7. Röda tråden

pekkaheino

Bildkälla

I den här frågesporten gällde det att lista ut vilken gemensam nämnare (röd tråd) som efterfrågades. Allt under ledning av en Pekka Heino i 30-årsåldern (vilken hunk!).

8. Glöm inte tandborsten

tandborsten

Bildkälla

I det här programmet från 1994 skulle alla i publiken ta med sig sin tandborste. Någon vann nämligen en resa men var tvungen att åka direkt efter inspelningen. Under vinjetten ”Sad celebrity” deltog också en bortglömd kändis i varje avsnitt (så hemskt att vara den personen?).

9. Bingolotto

vingo3
bingo

Bildkälla och Bildkälla

Alltså, vi underskattade verkligen det här programmet när det begav sig. Loket är ju störtskön! Pensionärer åt middag i studion, folk vann årsförbrukningar av kattmat utan att ens ha husdjur och HUR gärna ville man inte få dra en lott ur den där tunnan?

10. Upp till bevis

upptillbevis

Bildkälla

I det här programmet tävlade man i lag och skulle gissa vilket yrke folk hade genom att låta dem göra olika uppgifter. Sändes i SVT mellan 1998 och 2003 och leddes de första åren av Sven Melander.

11. Småstjärnorna

smastjarnor2

Bildkälla

Agneta Sjödin ledde programmet till en början och senare blev det (även här) Martin Timell. Någon mer än vi som ABSOLUT INTE kunde förstå hur kidsen kunde hitta rätt outfit där bland klädstängerna?

12. Söndagsöppet

sondagsoppet2

hurgordjur

Bildkälla och Bildkälla

Hej där kulturministern! Det här klassiska programmet sändes mellan 1990 och 2003 och innehöll segment som ”Från Poppe till Pippi” och ”Hur gör djur?”. I det senare skulle tre kändisar se ett djurklipp och gissa vad djuret i fråga skulle göra härnäst.

13. Tur i kärlek

turikarlek

Bildkälla

Agneta Sjödins första programledarjobb och detta tillsammans med en 22-årig(!!!) Adam Alsing. Tre kvinnor skulle paras ihop med tre män och tävla om att vinna en kärleksresa.

14. Fångarna på fortet

faderfouras

Bildkälla

Klassikern som leddes av Gunde Svan tillsammans med Agneta Sjödin eller Kayo Shekoni. Och uppe i tornet fanns den RIKTIGA Fader Fouras.

15. Jakten på röda rubinen

jakten

Bildkälla

Agneta Sjödin (igen) tog med sig ett barn till ett annat land medan Bengt Magnusson (bara några år över 40 här) befann sig i studion med föräldrarna. Sedan skulle päronen gissa i vilket land barnet var och därefter skulle hen hitta den röda rubinen. 90-talsäventyr när det var som bäst!

16. Vem tar vem

vemtarvem

Bildkälla

Ännu ett dejtingprogram men denna gång under ledning av Lill-Babs. Tjejer och killar hölls på en varsin sida om en vägg och fick svara på hur de skulle agera i olika situationer. Den som blev vald fick sedan ta ett kliv genom ”väggen” och möta sin dejt!

17. Stadskampen

stadskampen3

stadskampen

Bildkälla

Lokalkändisar runt om i landet tävlade i denna folkfest som fick hela familjer att skynda ner till stadens torg med porslinsdockor, kälkar och trumset.

18. På rymmen

parymmen

Bildkälla

Vad passar bättre än att knyta ihop denna nostalgisäck med ännu ett Martin Timell-program? Spänningen var olidlig när spårhundarna satte fart, Hjalle & Heavy blev alla barns idoler och rymmarparen stod i telefonkiosker (japp, sådana fanns fortfarande) när de skulle kontakta studion.

(Och förresten… Martin Timell var 35 bast när ”Det kommer mera” började sändas.)

Av: Lisa Näs

 

NUVARANDE 18 tv-program hela familjen satt bänkad framför på 90-talet
NÄSTA Vilken dröm! Robotarna som städar medan du gör annat!