Är du gravid eller nybliven mamma och har drabbats av den stora kemikalieskräcken? Här är 10 säkra tips om hur du kan minska gifterna omkring din lilla älskling.

1. Plastbanta.

Många gifter gömmer sig i plast. Generellt är det en bra idé att undvika mjuk plast, till exempel i duschdraperier, fuskskinnsväskor och skor. Skippa helt leksaker i mjuk plast (uppblåsbara bollen och dockan bland annat), det är oftast där farligheterna döljer sig. Nya plastleksaker är dock bättre än gamla, direktiven skärptes senast 2013. Släng även allt gjort av PVC (kan hittas i regnkläder). Luktar den nyinköpta leksaken plast? Det är ett varningstecken på att den ”läcker” kemikalier. Lämna tillbaka eller släng. Ta bort så mycket plast som möjligt från köket.

2. Hejdå våtservetterna *snyft*.

När tidningen Vi föräldrar tillsammans med testfakta.se för några år sedan testade våtservetter så innehöll 18 av 19 märken kemikalier som klassas som potentiellt hälsofarliga eller allergiframkallande. Torka därför inte bebisen runt munnen, i ansiktet eller om händerna med våtservetterna. Om du kan, undvik våtservetter helt. VIll du använda våtservetter någon gång ibland, köp miljömärkta.

3. Skjut upp hemmafixet.

Gravida och små bebisar ska helst inte vistas i rum som är nyrenoverade. Färg och byggmaterial ger ifrån sig som allra mest kemikalier precis i början. Skjut upp hemmafixet till dess att bebisen är större, och se till att vädra ordentligt, gärna i flera dagar (eller veckor!), innan ni flyttar in igen.

4. Städa städa städa.

Skadliga kemikalier samlas i damm på golvet, som bebisen sedan kryper runt i. Våttorka golven regelbundet (med vatten och parfymfri såpa gärna) och vädra vädra vädra för att hålla dammnivåerna nere.

5. Låt tvättmaskinen gå varm.

I nästan all tygtillverkning så används stora mängder kemikalier. Om du vill köpa nya kläder, lakan och filtar till exempel, försök hitta sådant som är miljömärkt, till exempel med Gots eller Oeko-tex. Tvätta alltid före användning, icke miljömärkta kläder kan gott och väl tvättas flera gånger för att vara på den säkra sidan. Enklast (och billigast) är förstås att köpa begagnat och urtvättat. Ny barnvagn som inte går att tvätta? Vädra den ordentligt!

6. Välj ekoreko.

Frukt och grönt kan ha besprutats med tiotals olika kemikalier på samma gång. Visst är det så att de bekämpningsmedel som används är godkända av Livsmedelsverket, men det finns få studier på vad som händer i våra kroppar när de olika kemikalierna blandas (”cocktail-effekten”), som i försök på djur ger skrämmande resultat – forskarna misstänker att bland annat beteendestörningar, cancer och infertilitet kan kopplas till kemikalierna vi utsätts för. För att vara på den säkra sidan, välj ekologiskt
(eller färdig barnmat, den är hårt kontrollerad) när det är dags för det lilla barnet att börja äta. En del forskare går så pass långt att de säger att barn under 3 år inte ska äta besprutad frukt och grönsaker över huvud taget. Ammar du? Är du gravid?  Välj ekologiskt även du.

7. Skippa parfymen.

mama skrev nyligen om vad man ska tänka på när det gäller hudvårdsprodukter för barn och experterna var eniga: Använd så lite som möjligt på barn, det räcker oftast med vatten. Om du behöver tvätta eller smörja, använd en, gärna ekologisk, olja. Undvik även produkter som doftar (till både barnet och till dig som är hemma och nära barnet mycket, eller om du är gravid), och då speciellt syntetiska dofter som kan vara hormonstörande. Både naturliga och syntetiska dofter kan även vara allergiframkallande.

8. Nappflaskan då?

Undvik att värma eller servera välling och mat i flaskor, skålar eller tallrikar av plast. Värmen frigör kemikalier i plasten som sedan kan överföras till maten. Även fast nappflaskan är BPA-fri (bisfenol A, en av världens vanligaste plastkemikalier som är hormonstörande) så kan den innehålla BPS eller BPF, andra bisfenoler inom samma grupp som ännu inte hunnit förbjudas men som misstänks vara precis lika farliga. Plast + varm mat är inte en bra idé, så använd hederligt porslin, glas eller rostfritt stål.

9. Tv-vett.

Elektronik innehåller ofta, och avger, höga halter av flamskydds-medel. Låt tv:n stanna i vardagsrummet och skippa all elektronik i sov- och barnrummet.

10. Att sova på.

Många madrasser (och då speciellt äldre skumgummimadrasser) kan innehålla en hel del tveksamma kemikalier, och med tanke på hur mycket bebisen sover är det en bra idé att köpa en ny, snäll madrass. Kolla även att amningskudden inte innehållerflamskydds-medel!

Pst! Nu när du vet hur du kan giftsäkra hemmet, kika in på naturskyddsforeningen.se/giftfriforskola för att se hur även föris kan bli bättre.

Artikeln har varit publicerad i mama nr 7, 2014.