Årets mama 2014 är avgjord! Här är de mamas (och papan) som det har snackats om mest under året.

Årets mama – Mini Andén

Motivering: När vår svenska supermodell blev mamma fick den internationella modescenen vänja sig vid amning och bröstpumpning. Här är en #workingmama som låter sin #loveofmylife ta plats – och går i täten för modemammorna som tar över catwalken.

Årets artistmama – Linda Pira

Linda Pira med konferencier Jessica Almenäs.

Motivering: Hon hyllas för sin coola röst, sitt feta flow och sin unika star quality. Och hon älskas lika hett i betongen som på Allsången. Sällan har ett genombrott varit så totalt. Du äger Musiksverige!

Årets sportmama – Therese Alshammar

Motivering: För några år sedan snackade hon om att kasta in badhandduken för gott. Ett barn senare är hon starkare än någonsin och har siktet inställt på OS-guld 2016. Vi hejar på dig!

Årets matmamas – Ulrika och Carina Brydling

Systrarna Ulrika och Carina Brydling är årets matmamas.

Motivering: De är systrarna som lagar mat med ett glödande engagemang för bra råvaror och ett miljötänk från odling till förpackning. Vi tar gärna en portion till!

Årets provokatörmama – Sanna Bråding

Sanna Bråding - årets provokatörmama.

Motivering: Hon är helt orädd och drar sig inte för att väcka debatt. Hennes färgstarka yttre, och inre, gör att det slår gnistor omkring henne vart hon än går. Sluta aldrig att vara du!

Årets powermama – Carolina Neurath

Journalisten Carolina Neurath - en riktig powermama.

Motivering: Granskningar av de ekonomiska makterna har placerat henne i den exklusiva skaran av världens främsta grävande journalister. Påläst, pålitlig – och påhoppad. Tack för att du vågar!

Årets hjältemama – Elin Sohl

Årets hjältemama - Elin Sohl.

Motivering: Trots näthatet fortsätter hon att samla in kläder och prylar till flyktingmammor och deras bebisar. Tack för att du visar att empatin kan övervinna främlingsfientligheten!

Årets barnklädesdesigner – Kristin Nyström, Gardner & the gang

Motivering: Gardner and the gangs lekfulla kläder kombinerar skön unisexkänsla med magiskt charmiga djurtryck. Klart vi vill vara med i gänget!

Årets papa – Farzad Farzaneh

Farzad Farzaneh är årets papa.

Motivering: I en värld av navelskådande poddar sticker han ut med en barnpodd som är lärorik och kul. Heja dig, för att du alltid står på kidsens sida!

NUVARANDE Årets mama 2014 – här är alla vinnarna
NÄSTA Nisse Edwall och hans fru väntar barn: ”Vi ska bli fyra!”