I annonssamarbete med ZENDIUM

Vägrar ditt barn borsta tänderna? Du är garanterat inte ensam om den upplevelsen. Men det behöver inte vara så. Här tar vi upp några vanliga myter om munhälsa för att ge dig kunskap att göra rätt val i tandkrämsdjungeln. Tro det eller ej men tack vare den kunskapen kan det plötsligt bli fred vid tandborstningen!

Många föräldrar borstar barnens eller bebisarnas tänder med tandkräm som barnen inte gillar. Därför kan tandborstningen bli en kamp som tar mycket energi. Genom att välja en tandkräm som boostar goda bakterier och smakar gott för de små smaklökarna blir det lättare att leka sig fram till den där lugna och roliga stunden du längtar efter.

1. En bra tandkräm skyddar hela din mun, inte bara tänderna

SANT. Rätt tandkräm ger dig ett komplett skydd för hela munnen, även om du bara borstar tänderna. Välj en mild tandkräm som innehåller samma enzymer och proteiner som saliven i din mun för att bekämpa orsakerna till karies och tandköttsproblem.

2. Barns munnar fungerar på samma sätt som vuxnas

FALSKT. Unga munnar är extra ömtåliga. Barnen har många fler smaklökar än vuxna vilket gör dem känsliga för starka smaker. En stark tandkräm blir alltså extra jobbig för ditt barn.

3. Tandkrämen måste smaka starkt för att tänderna ska bli rena

FALSKT. Detta stämmer inte alls, effekterna av en mildare tandkräm blir minst lika stor. Det är också skonsammare för ditt barns känsliga mun.

Boosta de goda bakterierna i ditt och ditt barns mun. Zendium har tandkrämer både för stora och små smaklökar.

4. Det du äter och dricker påverkar munnens bakterieflora

SANT. Genom att satsa på mer växtbaserad kost, skära ner på sockret, undvika drycker med hög syrahalt och välja rätt tandkräm boostar du de goda bakterierna i din mun.

 5. Du bör börja borsta redan när barnet får sin första tand

SANT. Börja borsta tänderna så fort du ser den första tanden. Rutinen får gärna se ut så att du borstar två minuter två gånger dagligen med små cirkulära rörelser längs tandköttets kant. Tala om för barnet vad som händer, kanske genom att berätta en rolig saga?

6. Det är viktigt att få bort alla bakterier från munnen

FALSKT. Din mun innehåller enormt många bakterier. Det är lätt att tro att de alla är skadliga men i själva verket är många av dem superviktiga. De håller munnen frisk och ger din mun ett naturligt skydd. Det är de dåliga bakterierna vi vill bli av med – de som kan orsaka karies, ilningar och irriterat tandkött.

Genom att välja rätt tandkräm får du bort dessa skadliga bakterier i munnen. Läs mer om hur hur Svanen-märkta Zendium funkar. Lägg bokstaven Z som i Zendium på minnet så hittar du rätt i mataffären.