Välkommen ut i naturen – till det enkla i livet!

Att leka med sina barn utomhus är något som är självklart för de flesta föräldrar. Trots detta så tillbringar vi allt mindre tid i naturen, ensamma och med våra barn. Vi säger att vi inte har tid. Men en utflykt behöver inte vara så komplicerad, en god matsäck i närmaste park räcker långt.

Det finns många fördelar med att vara ute i naturen. Inte minst för vår hälsa och vårt välmående. Utomhusvistelse stimulerar till fysisk aktivitet. Gröna miljöer ökar också koncentrationsförmågan och kreativiteten, och forskning visar att barn som är ute i naturen har lättare att uppskatta djur, är mer rädd om naturen och förstår att våra naturresurser spelar en viktig roll i våra liv.

Att vistas ute betyder mycket för alla människor. Stora som små. Som en extra bonus, det är nästan gratis. Svenska landskapspärlor är unika, lättillgängliga och går att nå med kommunala färdmedel. Ändå spenderar familjer allt mindre tid tillsammans utomhus, varför?

artikelbild-polarbrod-2-16jan17-ca

Barn som regelbundet vistas i naturen har bättre koncentrationsförmåga, hälsa och motorik än barn som inte gör det.

Det måste inte vara så avancerat

Den vanligaste orsaken är tidsbrist. En annan är att det ofta är lite av ett projekt att ge sig ut i skog och mark. Aldrig ligger väl något så långt bort som ”naturen”. Men det behöver inte vara så komplicerat eller svårt. Du måste inte ta dig till landsbygden för att njuta av naturen och dra nytta av fördelarna: att tillsammans packa en matsäck, leka utomhus och röra sig fritt i närmaste grönområde kan vara precis lika spännande och kul!

artikelbild-polarbrod-1-16jan17-ca

Vi vet att vi mår bra av att vara i naturen – ändå är vi inte alls lika mycket i den som vi önskar. Men en utflykt behöver inte vara så komplicerad.

Varför inte hitta en plats som ni besöker regelbundet? Som blir bara ”ert ställe.” Någonstans där ni kan sitta tillsammans och äta matsäck, läsa en bok eller leka en lek. Det enklaste är oftast det bästa.

Eller ta med ett par sunda och goda smörgåsar och ge er ut och leta efter Kung Frost? En utflykt överträffar vilket lekland som helst. Med rätt innehåll i fikaväskan blir utflykten extra trevlig för hela familjen.

artikelbild-polarbrod-3-16jan17-ca

Vinterns bästa macka med Sund & God Vete

En matig grillmacka med rökt sidfläsk, västerbottensost, äpple och lingon i matsäcken passar stora som små och är både enkel att göra och bära med sig. Receptet är för fyra personer.

4 smörgåsar

8 skivor Polarbröd Sund & God Vete

1 gul lök, skivad

8 skivor rökt sidfläsk, ca 150 g

2 msk senap av valfri sort

4 tjocka skivor västerbottensost

1 näve färsk bladspenat (valfritt)

2 röda äpplen, skivade

2 msk lingon

smör till stekning

Stek lök och fläsk gyllene i smör. Värm brödet i pannan. Montera dubbelmackor med senap, ost, lök, fläsk, spenat och äpple. Dekorera med lingon.

Läs mer, och få tips om mat utomhus på http://www.polarbrod.se/valkommenut/