I annonssamarbete med DRYNITES

Många barn kissar i sängen och skäms för det. Som förälder kan du hjälpa till och lägga grunden till torra nätter genom att avdramatisera och förklara varför man kissar i sängen. Här är våra bästa tips.

Blöta lakan är jobbigt både för den som kissar på sig och för den som måste byta dem. Dessutom lider du säkert med ditt barn, som kanske inte vågar sova över hos kompisar eller åka på läger. Men om du sätter dig ner och pratar med din son eller dotter kan du lägga grunden till att sängvätningen upphör. Här är fem bra saker att säga.

 1. ”Nattkissning är vanligare än du tror”
  Berätta att det är vanligt att även större barn kissar på sig på natten. Då får barnet veta att det inte är ensamt om problemet. Ungefär ett av fem barn mellan 4 och 15 år kissar i sängen då och då.

  Mamma pratar sangvatning drynites

  Som förälder har du en viktig roll i att stötta och trösta ditt sängvätande barn.

 2. ”Det går över – det gjorde det för mamma och pappa”
  Om du själv var sängvätare, berätta det. Sängvätning är ärftligt. Om en av föräldrarna har varit sängvätare som barn finns det cirka 40 procents risk för att barnet också blir det. Om båda föräldrarna har varit sängvätare ökar risken till cirka 70 procent. Berätta också att precis som problemet gick över för dig, kommer det att gå över för dem.

  Familj pratar sangvatning drynites

  Mamma och pappa har också kissat på sig! Avdramatisera barnets sängvätning genom att berätta historier från din egen uppväxt.

 3. ”Det finns jättebra nattbyxor”
  DryNites ser ut som en underbyxa, men fungerar som en blöja med stor uppsugningsförmåga. Kalla gärna DryNites för barnets nattbyxor, det känns bättre för barnet än att säga nattblöja. Nattbyxan gör att man känner sig torr, den syns inte under pyjamasen och har mönster som passar större barn.

  Nattunderbyxor från DryNites är speciellt utformade för pojkar och flickors särskilda behov. De är designade för att se ut som vanliga underbyxor.

  Drynites bed mats 5b7412e10f8a5

  Bädda med DryNites BedMats när barnet vill prova på att sova utan nattblöja.

 4. ”Man kan också testa kisslakan”
  Man kan bädda med ett lakan som suger upp kisset. Lakanet heter DryNites BedMats och är ett absorberande engångslakan som man lägger mellan madrassen och det vanliga lakanet. Då räcker det att byta lakan på morgonen eftersom det kommer att vara nästan torrt. Berätta för barnet att det här kan vara en bra lösning om han eller hon vill sova en natt utan nattblöja/nattbyxa.
 5. ”Med sovsäckstricket vågar du sova över hos en kompis”
  Ska vi testa sovsäckstricket? Då behöver det inte vara skämmigt att sova över hos andra. Tricket går ut på att man tar med en egen sovsäck till övernattningen. I sovsäcken kan man gömma en DryNites och en hopknuten plastpåse. Innan barnet går upp på morgonen tar det av sig nattblöjan/nattunderbyxan inuti sovsäcken. Om det är kiss i den är det bara att lägga den i plastpåsen.

  Med sovsängstricket är det inga problem att våga sova över hos bästa kompisen.

Fler tips för torra nätter kan du läsa om här.