Så många som två tredjedelar av alla vuxna kvinnor kommer någon gång uppleva att deras hår blir tunnare eller att  de helt enkelt tappar håret. Är du en av dem så är du alltså inte ensam – och det finns hjälp att få!

Att tappa hår är helt naturligt och de flesta av oss tappar mellan 40-100 hårstrån per dag. Det märks sällan särskilt mycket – vi har cirka 80 000 till 150 000 hårstrån på huvudet.

Först när det handlar om större mängder än så över en längre tid kallas det håravfall eller uttunnat hår. För tillfälligt håravfall finns det flera möjliga orsaker:

  • Stressiga perioder
  • Långvarig ensidig kost
  • Hormonella förändringar (ex vid graviditet/amning/klimakteriet/bruk av P-piller)
  • Årstidsskiftningar
  • Även vanligt slitage som borstning, hårtorkning och färgning kan påverka hårets kvalitet och göra att man tappar mer hår än normalt.

Många kvinnor upplever att de får finare och tjockare hår under graviditeten men att lyckan oftast blir kortvarig – under amningsperioden ramlar håret av. Detta beror på att under graviditeten så är östrogennivåerna i blodet mycket höga och en trevlig konsekvens av detta brukar vara att håret blir tjockt och glansigt. Sedan efter förlossningen går östrogennivåerna ner, vilket gör att hårstråna går från tillväxtfas till vilofas för snabbt. Följden blir ofta håravfall cirka två till tre månader efter förlossningen, alltså mitt under amningsperioden för många.

Ett preparat som hjälper mot både håravfall och uttunning är Priorin, ett kosttillskott som tillför biotin. Biotin bidrar till att bevara en normal hårväxt och tillför extra näring till hår och hårrötter som behöver detta. Hårrötterna spelar en central roll för hårväxten för det är där som hårcellerna byggs upp och håret får sin färg.

Det viktiga är att behandla håret när det befinner sig i tillväxtfasen, som är den fas där de allra flesta hårstrån befinner sig. Just i tillväxtfasen är håret beroende av att få så mycket näring som möjligt. Det här sköts normalt av blodcirkulationen, men om den blir störd krävs hjälp utifrån för att undvika håravfall. Priorin har över 50 års erfarenhet på området och förutom kosttillskottet i form av kapslar lanserar Priorin nu också ett schampoo som stärker håret utifrån. 

Nu har du chansen att vinna ett kit med både kapslar och schampoo  – här tävlar du!