The Crown är serien som med fördel bänkar alla familjemedlemmarna i TV-soffan – och får dem att stanna där. Torsdagen den 3 november bjöd Netflix och Bonniers Tidskrifter på en exklusiv förhandsvisning av seriens första avsnitt på Grand Hotel i Stockholm. Nu är hela första säsongen precis släppt och vi ger dig premiäravsnittets bästa spoiler alerts. Get ready to get crowned.

Som så ofta när manusförfattaren Peter Morgan och regissören Stephen Daldry (Timmarna) är inblandade så darras det inte på manschetten. Och med Netflix i ryggen har de i The Crown skapat ett högkvalitativt kostymdrama där detaljerna är av lika precisa och sitter lika självklart som britternas stiff upper lip.

artikelbild-thecrownbiostol-2000x1300-DV

Det är dags att bänka sig för den första säsongen av The Crown

Det är Netflix mest påkostade serieproduktion någonsin och det märks på seriens kvalitet såväl som lanseringen. Torsdagen den 3 november bjöd Netflix tillsammans med Bonnier Tidskrifter in drygt 100 gäster in till en smygpremiär av det första avsnittet. Bonniers Frida Boisen höll ett mycket uppskattat tal om starka kvinnor och hur viktigt det är att kvinnor lyfter och ger varandra plats. Läs mer om Fridas tankar här. Gästerna bjöds på bubbel, snittar och den självklara biofavoriten – popcorn, och det utbringades en (drottningens?) skål innan man bänkade sig i biosalongen och filmen började rulla.

artikelbild-thecrownskal-2000x1300-DV

Se fler bilder från premiärvisningen på Grand Hotel i Stockholm nedan

The Crown är en intressant serie som lämnar tittaren nyfiken. Den är baserad på Peter Morgans pjäs ”The Audience” och efter första avsnittet känns det ganska rättvist att säga att vi har att göra med en produktion som sneglat såväl på West Wing som på Downtown Abbey. Och har gjort det bra. Det är snyggt och scenografiskt vackert med ett personligt drag kopplat till en tid som alltför ofta hamnar i skymundan, men som spelar stor roll för hur efterkrigstidens Europa utvecklade sig.

Åter till serien. Ja, den är långsam, den är ju brittisk. The Crown är också rojalistisk. Återigen, brittisk. Men långsam och rojalistisk är inte på något sätt (i detta fall) synonymt med tråkig och händelselös. Här finns många spännande spår att följa. Huvudspåret är relationen mellan Elizabeth och Philip, där Claire Foy för övrigt är magiskt castad som en knivskarp blivande drottning Elizabeth II som driver sin vilja igenom på ett sätt som närmast kan liknas vid vatten som nöter sten. Tyst, metodiskt, obönhörligt. Philip (spelad av Matt Smith) däremot, och här kommer den första spoiler alerten, framställs något otippat som en snabbkäftad officersplayboy. Det tog ett tag innan man förstod att Philip de facto är den blivande prins Philip och inte en presumtiv älskare. Att de två karaktärerna kommer att kollidera är uppenbart.

Ett annat spår är allt som har att göra med Sir Winston Churchill. I premiäravsnittet har han precis omvalts som premiärminister och hans popularitet bland folket såväl som hans vänskap med landets andra landsfader, Georg VI (spelad av Jared Harris), är tydlig. Tydligt är också det att det inte står rätt till hemmavid. Churchills karaktär är även den väl tillsatt och spelas av den formidabla John Lithgow. För oss som följde serien ”Tredje klotet från solen” så är det minst sagt en överraskning att se långa smala Lithgow som en rund och krum Sir Winston. Men så bra han (makeup och kostym) gör det.

Vi måste även nämna kung Georg VI. De som känner britternas monarki (eller för den delen har sett The Speech”) vet att han inte var tronens förstahands val och att han hade grava problem med stamning, men att han trots detta blev en mycket älskad och respekterad kung. Men att han – spoiler alert två – blev vilseledd av sin egen stab och inte fick svart på vitt beträffande sitt sjukdomstillstånd (cancer) var en nyhet. Jared Harris gestaltning, från ovetande till full insyn om att döden knackar på, är otroligt skickligt genomförd.

Och det är framförallt skådespelarinsatserna man imponeras av efter premiäravsnittet och man vill fortsätta följa karaktärerna. Det är tungt, snyggt, trovärdigt och mycket, mycket brittiskt. På det bra sättet, The Crown blir aldrig löjlig eller gråtmild. Eller jo, det finns en scen i slutet av avsnittet som får även det hårdaste granithjärta att vekna. Men det lämnar vi till er att uppleva hemma i TV-soffan. Missa inte.

 

Se alla bilder från eventet här

Nyfiken på det politiska maktspelet i The Crown? Se trailen här!