SOV GOTT min älskling!

Under småbarnsåren finns två ständigt återkommande samtalsämnen, sömnen och det som händer i blöjan! Tidningen mama har tillsammans med Pampers gjort en stor sömnundersökning där läsarna fått svara på frågor.

Här är fem tips hur du får ditt barn att sova bättre!

pampers

1. Barn tycker om och mår bra av rutiner. Inför återkommande kvällsrutiner för att få ner barnet i varv som att dämpa belysningen, sjunga en sång, läs en saga eller ta ett bad. Ditt barn kommer snart känna igen rutinen och
veta att det är sovdags.

2. Många ligger på helspänn när de har ett sovande barn i mitten av sängen. Är du rädd att rulla på ditt barn vid samsovning? Investera i ett babynest eller tillverka ett själv genom att lägga en ihoprullad handduk
som skydd runt barnet.

pampers

3. Är det dags för eget rum till barnet? Då tar det oftast ett tag för barnet att vänja sig vid att vara ensam i rummet och det blir lätt mycket spring.
Gå själv ner i varv, svara inte på barnets 1000 frågor, led barnet lugnt tillbaka till sängen och gör dig själv ”tråkig”. Din konsekvens och ditt lugn skapar trygghet och till slut tröttnar barnet och finner ro på egen hand i sitt rum. Men det krävs en del tålamod.

vgt

* Enligt mama och Bonnier Tidskrifters sömnundersökning där 313 läsare med barn i blöjåldern fick svara på frågor om barn och sömn.

4. Fånga upp barnets trötta signaler innan det blir övertrött, ett övertrött barn kan vara starten på en lång och onödig kvällskamp. Långa blickar, gnugg i ögonen och rödmosiga kinder brukar vara några tecken att fånga upp.

fakta

5. Ett mätt och torrt barn är den bästa förutsättningen för en god natts sömn. När det är pyjamasdags sätt på barnet en skön blöja som har extra god uppsugningsförmåga, som exempelvis Pampers
nya byxblöja Pampers Baby-Dry Pants  som absorberar upp till 30 gånger sin vikt och kapslar in väta i upp till 12 timmar. En skön och torr byxblöja som fungerar lika bra på natten som på dagen!

pampers