I annonssamarbete med COMVIQ

Har din femåring redan börjat prata om en egen mobil? Vänta bara tills hen börjat skolan! Innan årskurs 4 har 98 % av alla skolbarn en egen lur. Men vilka regler ska gälla? Vi ger dig våra bästa tips – och frågorna du bör ställa till ditt barn.

I

samband med skolstart får många barn sin första mobil. Även om en mobil idag ses som en trygghet för både barn och föräldrar och en normal företeelse, så ställer det hela familjen inför nya utmaningar. Hur vanligt är det egentligen med en egen mobil – och vad ska man välja i mobildjungeln? Vilka regler ska gälla? Och inte minst, hur förankrar man dem på bästa sätt?

Native comviq mama artikel1

Vid nio års ålder har drygt 70 % av skolbarnen i Sverige en egen mobil. Det är också i årskurs 3 som de flesta barn börjar gå till och från skolan själv.

När ska ditt barn få en egen mobil – och vad ska man välja?

Barns egna mobiler och mobilanvändande kan lätt bli ett gissel, men med lite eftertanke, kunskap och några genomtänkta val blir det en trygghet och frihet för såväl stor som liten. För små barn kan ett kontantkort vara att föredra – då har du som förälder alltid koll på kostnaderna och kan tanka på när det passar. Dessutom får ni tid på er att tillsammans etablera ett fungerande mobilanvändande hemma och i skolan. Genom att koppla barnets nummer till en app så kan du hålla koll på att de regler som ni satt upp följs, och hålla koll på förbrukning och saldo så att mobilen alltid kan användas. Läs mer om de olika alternativ som finns inför skolstart här.

Det är inte heller fel att ta hjälp av andra vuxna om man känner sig osäker. Även om familjens regler självklart är era egna så kan det vara bra att förekomma barnens argument genom att prata med kompisarnas föräldrar. Och att som förälder sätta sig in i skolans policy när det kommer till mobilanvändande får nog ses som ett måste.

Comviq produkter 2000 5b6aa6e472df9

Med Comviq blir det enkelt för dig som förälder att ge barnen surf och samtal och få koll på läget. När barnet är lite större, eller om mer flexibilitet krävs redan från början, finns enkla abonnemangsformer som kan anpassas efter era behov och kombineras med en billig telefon. Läs mer om fördelarna med abonnemang resp. kontantkort här.

mama tipsar – Så upprätthåller ni familjens mobilregler

Men sen då, när du har gjort din läxa och du vet hur vanligt förekommande det är med en mobil mellan årskurs 1-3, vilka regler som gäller i skolan och hemma hos barnets kompisar. Hur upprätthåller man direktiven och hur pratar man med barn om mobilanvändande?

Native comviq mama artikel2

Statistik och andras vägledning i alla ära, det är viktigt att komma överens med alla familjemedlemmar (detta inkluderar föräldrarna) om vad som gäller i just er familj.

Som alltid med barn så finns det inga givna regler. Men ett av våra främsta tips är att själv vara en bra förebild. Hur hanterar du själv mobilen? Ligger den på matbordet när ni äter, tar du upp den i tid och otid så fort det ringer eller slösurfar du när familjen har gemensam mysstund? Det gamla talesättet ”Du ska inte göra som jag gör, utan som jag säger” har aldrig varit speciellt framgångsrikt och kommer definitivt inte vinna kraft när det kommer till mobiler. Att ha en gemensam policy när det kommer till mobilanvändandet efter arbets- och skoltid och som alla i familjen följer, rekommenderas varmt.

Här är några fler råd om hur du som förälder skapar en bra grund att stå på när det kommer till mobilanvändning:

  1. Utbilda dig själv. Inte tekniskt intresserad? Då är det tyvärr dags att bita i det sura äpplet för det finns flera stora fördelar med att visa sig intresserad av sitt barns mobilanvändande. Dels blir det lättare att skydda ditt barn mot internetprofiler som tjänar miljoner på ditt barns surfande och dels blir det enklare att sätta rätt gränser kring mobilanvändandet. Det finns även flera tekniska hjälpmedel du kan använda dig av som till exempel Comviqs tjänst Surfkollen där du kan följa vilken surfmängd varje familjemedlem gör av med månad för månad, och välja abonnemang utifrån det.
  2. Kommunicera mer. Undvik de stora slagen och bråken genom att istället kommunicera mer – och bättre. Förstår ditt barn varför hen har fått en mobil och vad den ska användas till? Förstår du varför ditt barn vill ha en mobil och hur barnet uppfattar mobilen?
  3. Ducka inte – visa att du finns där. Vi vet hur det är, minsta motståndets lag kan vara SÅ frestande. Framförallt när tiden tryter och sömnen inte infunnit sig. Men vissa fajter måste man ta och det är under barnets första år med mobilen som du lägger grunden för hur hens användande kommer att se ut framöver. (Något som inte minst kan vara viktigt att ta med i beräkningen inför tonåren…). Så hjälp ditt barn att hantera de svårigheter som kan uppstå, visa att du är tillgänglig och förklara varför till exempel vissa spel och sociala communities har en åldersgräns.

Om Comviq

Med Comviq delar du nät med Tele2, Telenor och Telia och har alltid fri frakt och 14 dagars ångerrätt. Välj mellan fast mobilabonnemang (utan bindningstid eller uppsägningstid), och kontantkort. Alla under 18 år, studenter och seniorer erbjuds rabatterade abonnemangspriser.


Fotnot: All statistik i artikeln har hämtats från rapporten ”Svenskarna och Internet 2017” och baserar på svar givna av föräldrar. Här hittar du rapporten.