I annonssamarbete med MYSAFETY

Så skyddar du dig och familjen från ID-kapning

Att få sin identitet stulen är något som blir vanligare och vanligare. Här är tipsen som räddar dig – och hjälpen om kapningen trots allt blir ett faktum.

Närmare 1 miljon svenskar har drabbats eller känner någon som drabbats av ID-kapning. En ID-kapning innebär att någon använder ditt namn och personnummer för att handla på nätet, ta lån, mobilabonnemang, för speltjänster eller för att få ut bank- eller kreditkort.

Antalet ID-kapningar ökar stadigt, ofta i form av att bedragare köper saker och tar lån i någon annans namn. Under 2015 råkade 164 000 personer ut för ID-kapning vilket är en ökning med 56 procent från året innan (SIFO). Sju av tio kvinnor är också rädda att bli ID-kapade, visar en undersökning som Bonner Tidskrifter gjort bland amelias och mamas läsare och där 1100 kvinnor deltog.

Men det finns hjälp att få.

Familj på resa

Våra digitala liv bidrar till ökningen, men också att många av oss är dåliga på att skydda sig mot ID-kapning.

Så skyddar du dig mot ID-stöld

mySafety Försäkringar erbjuder ID-skyddsförsäkring som ger en snabb notifiering om någon använder ditt personnummer, vilket gör att du kan agera snabbt, och dessutom undvika följdbrott. Nu ingår även juridisk assistans och rättsskyddersättning på upp till 2 miljoner kronor i ID-försäkringen. Det innebär att du som kund snabbt och smidigt får juridisk hjälp, om det skulle behövas, utan att betala något extra.

Genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder, till exempel när du är ute och reser, minskar du risken för att bli ID-kapad. Här är våra bästa tips:

  1. Lägg inte upp bilder eller skriv på Facebook eller andra sociala medier under din resa. Vänta istället till dess att du har kommit hem. På så sätt förhindrar du att bedragarna kan beställa hem saker i ditt namn och hämta avierna i din brevlåda utan att du märker det.
  2. Se till att någon tömmer brevlådan åt dig medan du är bortrest. Ska du vara bortrest under en längre period kan det vara en god idé att tillfälligt adressändra.
  3. Lämna inte ifrån dig kreditkortet så att det kommer utom synhåll på exempelvis en restaurang.
  4. Var försiktig med Wi-Fi och öppna nätverk. Kontrollera att de faktiskt tillhör det hotell eller kafé du befinner dig på. Gör inget som kräver lösenord eller kortnummer på nätet om du inte är helt säker på att du använder ett skyddat nätverk.
  5. Spärra ditt kort mot internetköp under semestern eller resan (du kan tillfälligt låsa upp det när du själv vill handla)
  6. Kom ihåg att ditt svenska pass och id-kort är en värdehandling och eftertraktade bland bedragare – ha uppsikt över din id-handling hela tiden och lämna inte ifrån dig det i onödan.

Erbjudande! Testa ID-skydd gratis i 3 månader!

Just nu erbjuder mySafety dig som läsare gratis ID-skydd i 3 månader. I försäkringen ID-Skydd ingår:

  • Sms-avisering om någon använder ditt personnummer
  • Hjälp att bestrida krav och att återställa din kreditstatus om du skulle drabbas av ID-kapning
  • Ekonomisk ersättning med upp till 200 000 kr

För mer information och för att ta del av erbjudandet, läs mer här.