Så lagar du mat utomhus – våra 7 bästa tips!

Vad är en promenad i skogen? Alldeles, alldeles… underbar! Med både påsklov och sommaren runt knuten blir möjligheterna att skapa minnen och tillfällen till rekreation i det fria många fler. Därför har vi satt ihop 7 bra tips när du lagar mat utomhus. Missa inte heller receptet på påsklovets godaste smörgås! Välkommen ut!

  1. Förbered så mycket som möjligt innan det är dags att ta steget ut genom dörren. Hacka grönsaker, skiva kött, krydda dressingar och lägg i burkar eller påse så blir det enklare att göra i ordning maten.
  2. Lägg allt som ska hamna i samma gryta och har ungefär samma tillagningstid i samma burk, så slipper du släpa på onödiga burkar eller påsar.
  3. Använd kompostpåsar eller bruna papperspåsar till torr mat som till exempel grönsaker, sallad, korvar, bröd etc. Påsarna kan du sedan elda upp på plats.
  4. Hunger är den bästa kryddan men salt och andra kryddor kommer på god andra plats!
  5. Finns det plats i ryggsäcken kan det vara värt att ta plocka med några vedträn hemifrån – då går det betydligt fortare att få fart på elden, än om man enbart eldar med det som finns i skogen.
  6. Morotsstavar eller en extra brödskiva är perfekt till hungriga familjemedlemmar medan de väntar på att maten ska bli klar.
  7. Glöm inte vatten – både för att släcka törsten, laga mat och kunna släcka elden.
artikelbild-polarbrod4-amelia-ca

Med frisk luft kommer hungern som ett brev på posten – oavsett om man bara går runt husknuten eller vandrar långt ut i skogen.

Få saker smakar så bra som en smörgås i skogen. Till fyra stycken påsklovsmackor behövs:

4 Polarbröd Sund & God Vete
2 gröna äpplen (typ Granny Smith)
1 msk pressad citron
1 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
8 skivor rökt skinka
4 bitar briéost
crispsallad
rödlök, skivad
tomat, skivad
några strån gräslök

Gör så här:

Förebered äppelslaw hemma. Riv äpplena grovt och blanda direkt med citronsaften (så de inte blir bruna), tillsätt yoghurt och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen en stund. Hacka gräslök, skiva brieost och lök.

Väl på plats i naturen: Montera smörgåsen med sallad i botten och tomat ovanpå, sen en klick god äppelslaw. Toppa med brieost, skinka, rödlök och sist lite hackad gräslök.

För recept på smörgåsar som man kan laga utomhus, klicka här.