I annonssamarbete med COMFORT

Har dina och ungarnas kläder sett bättre dagar? Hamnar dagiskläderna i en hög på golvet och du undrar vem tusan som har tid att stryka, vika, och handtvätta? Lugn, det finns smarta knep att ta till för att familjens kläder ska hålla sig både hela och fräscha längre.

Du öppnar garderoben och möts av noppor, skrynklor och urblekta färger. Barnens lekkläder behöver tvättas ofta, med resultatet: en evig tvätthög. Att slentriantvätta dagiskläder, partnerns strumpor och din möteskavaj i samma maskin gör inte att familjens vardagskläder håller sig fräscha och fina. Tänk så här istället:

1. Är tvättråden verkligen viktiga?

Den där lilla lappen på plaggen, läser du den? Eller spontantvättar du allt i 40 grader? Det absolut enklaste tipset för att dina favoritkläder ska hålla längre är att följa varje plaggs tvättråd ordentligt. Ta en titt!

Tvättrådslapp.

Underkläder i 60 grader, din sköna ulltröja i 30 grader och så handtvätt på dotterns kjol? Eller, play it safe och köra allt i 40? Kolla alltid in tvättråden innan du laddar maskinen så håller kläderna färg och form längre.

2. Hur minskar jag slitaget på barnens kläder?

Kläderna utsätts för slitage när du använder dem. Ännu tydligare är det på barnens kläder, som också ska hålla för spännande förskoledagar och lekparksröj. Men kläder slits även när du tvättar dem. Precis som håret behöver ett balsam, behöver dina kläder också det. Sköljmedel är som ett textilbalsam för kläderna. Använd alltid sköljmedel till bomullsplagg som t-shirts, bomullsbyxor och skjortor.

 3. Går det att behålla färgen på plaggen, trots flera tvättar?

Urtvättade kläder känns varken fräscht eller roligt. Sköljmedel är ett superenkelt och smart sätt som hjälper till att bevara klädernas färg och lyster längre. Att plaggen tappar färg beror faktiskt inte bara på att de blir urtvättade. Det beror också på att fibrerna i textilen skadas (vilket gör att kläderna ser matta ut). Ett sköljmedel funkar lite som ett balsam, skyddar fibrerna och håller färgerna klara och vackra längre.

Kläder kan tappa färgen när de tvättas eftersom det bildas ludd (som ger kläderna en sliten look) och fibrerna i textilen skadas (vilket gör att kläderna ser matta ut). Hjälp plaggen att bevara sina fina färger genom att använda sköljmedel i varje tvätt.

4. Vad måste strykas och hur kan det bli roligare?

Att stå vid strykbrädan i godan ro är inte den vanligaste synen i barnfamiljen. Ofta hoppas det över på grund av tidsbrist eller bristande ork. Att hänga in skrynkliga kläder i garderoben är dock ingen bra idé – det är en tråkig syn och gör inte kläderna rätta. Så, välj och prioritera. Stryk sådant som blir skrynkligt – skjortor, linnebyxor, kjolar. Tråkar strykningen ut dig fullständig kan du lyssna på en favoritpodd, musik eller ljudbok under tiden och förvandla stunden till egentid. Använd också ett sköljmedel i tvätten så blir det lättare att stryka.

Man stryker kläder.

Höjer du gradantalet och skippar sköljmedlet? Tvätta smart, stryk det som är viktigast och vik plaggen ordentligt. Så håller de längre. Bra för familjen, miljön och din plånbok.

5. Vad ska jag vika och vad kan hänga på galge?

Det sista momentet när du har tvättstuga är nästan det mest tidsödande. Att ta hand om de rena plaggen. Vilka kläder behöver vikas och vilka kan hängas? Att hänga upp kläderna på galgar får dem att hålla formen längre. (Undantaget stickat, som lätt formas efter galgen, inte snyggt.) Vissa plagg gör du dock enklast i att vika. Så här kan du tänka: Häng upp barnens jackor och dina kappor, klänningar och alla kläder i känsligare material. Vik resten! Och du, det är okej att ha en rörig underklädeslåda…

Sköljmedel gör att dina och barnens kläder inte slits för tidigt. Mjuka tyger kan bli toviga eller noppiga, ibland redan efter några tvättar. För att undvika det är ett sköljmedel bra. Så att inte bara finkläderna utan också jobbskjortan ser ny ut längre.

Här hittar du mer information om sköljmedel från Comfort.