I annonssamarbete med DRYNITES

Ibland behöver man resa iväg utan barn. Eller så vill barnet sova hos en kompis. Men för sängvätande barn kan övernattningen kännas skämmig. Här är knepen för att det nattkissande barnet ska våga sova hos andra.

Det kan finnas flera anledningar till sängvätning. Det vanligaste är att barnets urinblåsa fortfarande håller på att utveckla de signaler som ska få honom eller henne att vakna och gå på toaletten. Själva sängvätningen uppstår när signalerna inte är tillräckligt starka och når fram till det sovande barnet.

 

Sängvätning är vanligare än många tror och beror oftast på en fördröjning i utvecklingen av den del av nervsystemet som larmar hjärnan när blåsan är full.

Detta kan du göra för att hjälpa ditt barn

Ett av sex barn i åldern 4-15 år kissar i sängen mer eller mindre ofta, men de flesta barn växer ifrån sängvätningen innan de fyller sju år och i stort sett alla blir torra före 15 års ålder. Många barn upplever sängvätningen som ett problem och vågar därför inte sova borta. Men lugn, med trygghet och fyra enkla knep kommer övernattningen att gå som en dans, och hjälper även barnet att bli helt torrt på lite längre sikt.

Nattunderbyxor från DryNites är speciellt utformade för pojkar och flickors särskilda behov. De är designade för att se ut som vanliga underbyxor.

 1. Skapa en avslappnad attityd
  Om ditt barn ska övernatta hos en kompis, berätta om situationen för kompisens föräldrar. När barnet märker att ni alla är avslappnade kring sängvätningen slappnar även barnet av. Kanske kompisen som barnet ska sova hos också är sängvätare?
 2. Invig ditt barn i ”sovsäckstricket”
  Ta med en sovsäck till övernattningen. I sovsäcken kan du gömma ett par DryNites och en hopknuten plastpåse. DryNites fungerar som en blöja med stor uppsugningsförmåga men är så tunn att den ser ut som en underbyxa. Innan barnet går upp på morgonen tar det av sig nattunderbyxan och om det är kiss lägger hen den bara i plastpåsen. Sedan kan kompisens föräldrar diskret plocka ut påsen under dagen och lägga dit en ny om barnet ska stanna över flera nätter.

  Avdramatisera ditt barns behov av hjälp genom att kalla DryNites för barnets nattunderbyxor. Förklara att man kan ha sina DryNites under pyjamasbyxan i sovsäcken utan att någon ser det.

 3. Varna för kvällsläsken
  Det kan vara frestande att dricka en massa läsk under kvällens mys hos kompisen men ju mer barnet dricker sent på kvällen, desto större risk för en olycka på natten. Samtidigt är det tråkigt för barnet att säga nej tack till det som alla andra dricker. Ta därför ett samtal med barnet om att bara dricka max ett halvt glas saft, läsk eller vatten efter kvällsmaten.

  Ta det lugnt med läsken på kvällen! Ju mindre barnet dricker efter middagen, desto lättare har det att hålla sig torrt.

 4. Skapa trygghet
  När du lämnar ditt barn hos kompisen, passa på att visa var toaletten närmast sovrummet ligger. Det gör det lättare för barnet att hitta dit på natten. Berätta också hur länge du kommer att vara borta, vart du ska resa och vad ni ska hitta på när du kommer att hitta hem. Information skapar trygghet och gör att barnet kan njuta av sin vistelse hos kompisen.

Här är fler tips för torra nätter.

Nyfiken på DryNites nattbyxor? Beställ hem ett gratisprov.