I annonssamarbete med POLARN O. PYRET

Minns du första dagen i skolan? Nu är det du som snart ska vinka hejdå, fast från andra sidan skolporten.

Ett helt nytt kapitel

Morgondagens kläder ligger prydligt vikta på stolen borta vid väggen. Hela högen går att se från huvudkudden. Ryggsäcken hänger på stolsryggen. I botten på väskan ligger det nya pennskrinet med pennor i olika färger, pennvässare och suddigum. En plånbok utan pengar men med plastficka för framtida busskort. ”Mamma jag kan inte somna, fast att ögonen är trötta”.

Det blir morgon. Gröten går långsamt att få ner, frågor som bubblar. En liten hand genom håret framför stora spegeln i hallen. ”Det är dags att gå nu”.

Idag finns ingen smuts under naglarna, inga gräsfläckar på knäna. Den lilla personen som i vanliga fall studsar flera meter framför, eller trumpet vägrar snabba på bakom går nu hand i hand med dig, med vaksamma steg. Handen känns plötsligt så liten i din stora.

Liten hand som håller hårt i din på väg till första skoldagen.

När blev liten så stor?

Den här lilla människan som alldeles nyss var ditt lilla knyte ska börja skolan nu. Ta mat själv, knyta skorna, stå i led på ett helt annat sätt än på förskolan. Egentligen vet du att det kommer gå bra. Du har rustat, överröst med kärlek, försökt uppfostra på rätt sätt. Men ändå? När blev liten så stor? Och samtidigt fortfarande så liten?

Ni kommer fram till skolan. Den lilla handen vill inte riktigt släppa din. Ryggsäcken ser alldeles för stor ut på liten späd rygg. Ögonen kikar under lugg. Ni vinkar hejdå och du ser din älskade unge gå mot dörren, du kvar på andra sidan. Liten som flera gånger kikar tillbaka, vill försäkra sig om att du står kvar. Springer tillbaka och kramar hejdå en gång till, länge. Det känns som att det alldeles nyligen var inskolning på förskolan och nu detta? Du står kvar tills dörren slår igen.

Den där kramen som varar lite längre än andra kramar.

Frågor blir till svar

Så går första skoldagen. Du stressar för att hinna hämta i tid, vill inte att liten ska stå ensam kvar och vänta.

Klockan ringer ut och barn efter barn kommer utstudsande. Men inte ditt barn. Oron känns i hela magen, kroppen. Blev det inga nya kompisar? Varför kommer alla andras barn utom ditt? Men så där, sist av alla, bubblandes med en person i samma storlek, kommer din lilla ut. Jackan är hastigt knuten om midjan, ryggsäcken hänger över ena axeln, byxorna skvallrar om utelek. Ögonen ser inte ens dig, de är alldeles för upptagna av den nya vännen.

Men så blir du upptäckt och ögonen glittrar: ”Mamma! Jag har fått en ny kompis!” Orden sprutar ut utan andhämtning: ”Det var jätteroligt att börja skolan!”

Den första dagen gick bra, det kommer bli bra: din lilla är ett skolbarn nu. Ni klarar av att släppa handen och längta efter nya äventyr – det finns så mycket spännande att se fram emot.

Första dagen i skolan och första dagen med en ny vän! Kläder: Hon: Byxdress från 299 krTröja, 249 kr. Jacka449 kr, allt från Polarn O. Pyret. Han: Jeansskjorta349 krSweatshirt349 krJeans, från 299 kr. Keps med reflex, 179 kr, allt från Polarn O. Pyret.

Polarn O.Pyret har allt som behövs för en härlig skolstart – från kläder till ryggsäck (helt i reflex!). Spana in nya höstkollektionen här.