I annonssamarbete med PENSIONSMYNDIGHETEN

Knepen som maxar din pension!

Livet i småbarnsbubblan går i 180 och pensionen är inte det första du tänker på vid det kladdiga frukostbordet, vi vet. Men du har allt att vinna på att titta över din pension under småbarnsåren. Här är de bästa knepen för att maxa pensionen. Ta tag i det idag – ju förr desto bättre!

När du blir förälder och tar föräldraledigt eller börjar deltidsjobba påverkas inte bara din inkomst här och nu. Din pension längre fram i livet påverkas också. Därför är det bra att fundera lite på pensionen. Här gör vi det busenkelt för dig att titta över din pension, även om du befinner dig i amningskoma.

 

Så påverkas din pension av jobb, deltid och föräldraledighet

Låt oss presentera Maja och Emelie. Två småbarnsföräldrar som båda är 29 år, har barn och tjänar 30 000 kronor i månaden.  Så här blir skillnaden i pension beroende på deras förutsättningar och egna val.

Maja:

Maja har ingen kollektivavtalad tjänstepension via jobbet. När hon fick barn tog hon ut merparten av föräldraledigheten, och när det var dags att börja jobba igen valde hon att jobba deltid.

Så här ser det ut för Maja:
– Tjänar 30 000 kronor i månaden
– Föräldraledig under 14 månader.
– Jobbar deltid 75 procent under småbarnsåren, i åtta år.
– Får pensionsrätten för barnår (det får den som tjänar minst av föräldrarna). Det plussar på hennes pension något.

Den beräknade pensionen innan hon fick barn var 15 020 kronor/månad. Den slutliga pensionen beräknas bli 14 450 kronor/månad.

Emelie:

Emelie har tjänstepension via jobbet. Hon och hennes partner bestämde sig tidigt för att dela på föräldraledigheten, men det är Emelie som jobbar deltid när det är dags för förskoletiden.

Så här ser det ut för Emelie:

– Tjänar 30 000 kronor i månaden
– Föräldraledig under nio månader.
– Jobbar deltid 75 procent under småbarnsåren, i åtta år.
– Får pensionsrätten för barnår (eftersom hon tjänar mindre än sin partner). Det plussar på hennes pension något.

Den beräknade pensionen innan hon fick barn var 20 190 kronor/månad. Hennes slutliga pension beräknas bli 19 340 kronor/månad.

two_women_child_2000x1000

Glöm inte detta!

Den största skillnaden mellan de två exemplen är tjänstepensionen via jobbet. Allt går inte att påverka, men det finns några saker du kan tänka på för en bättre pension:

  • Dela på föräldraledigheten, om ni kan och vill.
  • Den partner som jobbar heltid kan föra över sin premiepension under de år den andre jobbar deltid och är föräldraledig.
  • Om ni har möjlighet, starta ett privat pensionssparande (som enskild egendom) till den som är hemma mest.
  • Kolla upp att om du har tjänstepension via jobbet, och vilket kollektivavtal du tillhör, så vet du om du får full insättning till din tjänstepension även när du är föräldraledig och när du jobbar deltid.

Läs mer om din pension här!