Jenny Strömstedt: ”Det krävs så lite för att rädda ett barn”

Som officiell samarbetspartner stöder mama Unicefs och H&M Foundations kampanj Uni_form, som visar hur viktig leken är för små barns utveckling. "Det krävs så lite för att rädda ett barn, vi kan göra den skillnaden", säger Jenny Strömstedt, ambassadör för Unicef.

För ett barn som lever i ett flyktingläger eller extrem fattigdom är det livsviktigt att få behålla en normalitet, att få leka och bara vara barn. Leken blir ett andrum i en påfrestande verklighet, säger journalisten och Unicef-ambassadören Jenny Strömstedt.

Som officiell samarbetspartner stöder mama Unicefs och H&M Foundations kampanj Uni_form, som visar hur viktig leken är för små barns utveckling. Förutom mat och närhet är leken en av de avgörande faktorerna för att små barns hjärnor ska utvecklas, för att de ska förstå sin omvärld och kunna ta till sig undervisning i skolan. Därför är det viktigt att barnen får stimulans och möjligheter att utvecklas redan när de är riktigt små. Över 200 miljoner barn i låg- och medelinkomstländer i världen saknar den näring, stimulans och omvårdnad som gör att de kan utvecklas på bästa sätt.

– Mina egna barn har fått vara mätta, sova i trygga sängar, haft vuxna omkring sig som haft kraft att sätta deras behov först. Sedan ser jag hur det är på andra ställen i världen, med stor fattigdom och 28 miljoner barn på flykt. Vad händer med deras behov i flyktinglägren? Hur ett barn växer upp påverkar hela deras liv, och därmed också förutsättningarna för att skapa en fredlig värld där människor får chans att utvecklas, inte bara överleva.

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedts powerlunch hos Unicef.

Som Unicef-ambassadör har Jenny gjort flera resor till fattiga och utsatta områden, i till exempel Kenya, och träffat barn i desperat behov av hjälp.

– De föräldrar jag träffat vill alla ge sina barn ett bättre liv än vad de själva fått, men i glappet mellan de befintliga livsvillkoren och drömmarna uppstår en frustration och kanske också en sorg som är hjärtskärande. Vissa lyckas, andra sliter varje dag bara för att överleva.

– Jag var nyligen i ett flyktingläger i Libanon, där man tagit emot enormt många flyktingar från Syrien. Där blev det tydligt hur storpolitiken påverkar de svagaste och helt oskyldiga, vilka är barnen. Majoriteten av flyktingarna hade inte arbetstillstånd, och för att försörja sig tvingas barnen arbeta. Jag träffade en pojke som bara var nio år och som fått ett stort bråck på magen av att bära tunga potatissäckar.

unicef_jenny_stromstedt_2

Ändå är Jenny hoppfull.

– Det pågår ständigt arbete för att hjälpa akut och för att förändra, och Unicef bidrar på många sätt. Bland annat finns det barnvänliga zoner i flyktinglägren, som blir en trygg plats med både lek och utbildning för alla dem som tvingats bort från sin trygga vardag.

Vad har du tagit med dig från dina resor?

– Mötena med alla mammor. Mammor med en sådan intensiv längtan och strävan att ge sina barn en ljus framtid, som är beredda att offra så mycket. Det behövs så lite för att de ska lyckas, och där kan vi göra skillnad – vi kan påverka.

Foto: istock.com.

Leklust – bästa presenten

I Unicefs gåvoshop på unicef.se kan du skänka en pedagogisk leklåda för
1 846 kr, med block och pennor, klossar, pussel och dockor. Den skickas till katastrofområden och hjälper upp till 50 barn. Gå ihop med dina kompisar i mammagruppen eller samla ett gäng förisföräldrar – och ge en gåva som förändrar liv. Du kan även köpa ett lekpaket med en basketboll, en sagobok och tio hopprep, för 157 kr.

unicef_leklada

Hjälp med Uni_form

Unicef och H&M Foundation har tagit fram en digital lek-jacka som en symbol för varje barns rätt till en bra start i livet. På theuniform.org kan du och dina barn upptäcka och utforska lekarna som gömmer sig på olika ställen i jackan. Samtidigt hjälper ni utsatta barn i världen genom att sprida budskapet eller klicka vidare för att skänka till Unicefs arbete för barns utveckling.

uniform-pressbild-jpg