Emil hissar upp Ida i flaggstången, Lotta cyklar på tant Bergs cykel och Madicken flyger från ett hustak med hjälp av ett paraply. Hur många scener minns du från Astrid Lindgrens klassiker? Här är en lista med de mest minnesvärda händelserna.

”Akta dig Pissenisse!”
När Pippi Långstrump är på rymmen tillsammans med Tommy och Annika hittar de på det ena äventyret efter det andra. En av de mest tokiga upptågen som de gör är att flyga med en skruttig gammal bil med hjälp av Konrads kalasklister. De får bilen som tack för att de räddar ”Pissenisse” från den arga tjuren. Se På rymmen med Pippi Långstrump här

pippi

© 1970 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.

”Jag vill se Mariannelund!”
Ett av Emils många hyss som verkligen sticker ut är när han hissar upp sin lillasyster Ida i flaggstången. Då åker han in i snickerboa och får stanna där och begrunda sina hyss, fast där har han ingen lust att stanna någon vidare längre stund utan hittar genast på nya hyss. Se fler av Emils hyss i Emil i Lönneberga här

Emil_in_Lonneberga_009

© 1971 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.

”Jag kan visst cykla”
Lottas äldre syskon Jonas och Mia-Maria är ute och cyklar och Lotta som knappt är fem år säger att hon kan cykla i smyg. De andra säger att Lotta är för liten för att cykla men då smyger Lotta över till grannen tant Berg och lånar hennes cykel som är på tok för stor för Lotta. Hon susar ner för backen och trillar rakt in i rosenbusken, på hennes födelsedag till på köpet. Se hela Lotta på Bråkmakargatan här.

Lotta_brakmakargatan

© 1992 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.

”Människor kan inte flyga!”
När Madicken kommer hemrusande från skolan och berättar för lillasyster Lisabet att hon ska på utflykt blir hon väldigt avundsjuk. Madicken ordnar därför en egen utflykt på ett hustak och vill sedan visa Lisabet att det går att flyga med hjälp av ett paraply. Det slutar med hjärnskakning för Madicken. Se hur det går för Madicken på Junibacken här.

MadickenJuni006

© 1980 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.

”Om du inte hittar din farfar snart…”
När Skorpan i Bröderna Lejonhjärta beger sig till Törnrosdalen för att hitta sin bror Jonatan blir han stoppad av Tengils soldater. För att inte behöva återvända till Körsbärsdalen säger Skorpan att hans farfar bor i Törnrosdalen och han får visa vägen till sin ”farfar”. Se hela filmen Bröderna Lejonhjärta här.

Brothers_Lionheart

© 1977 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.

”Nu vill jag hava falukorv”
Anna och Lisa från Alla vi barn i Bullerbyn går och handlar falukorv, socker och knäckebröd men de glömmer alltid något som de har lovat att köpa och kommer inte på det förens de nästan är hemma igen. Det blir många vändor tillbaka till affären där handlaren bjuder på syrliga karameller. Här kan du se hela filmen Alla vi barn i Bullerbyn.

bullerbyn_karameller

© 1986 AB Svensk Filmindustri. All rights reserved.