I annonssamarbete med AKADEMIBOKHANDELN

Det är lätt att försöka stimulera sina barn så fort de klagar på att de inte har något att göra. Men barn mår inte dåligt av att ta det lugnt. Så här underlättar du för barnen samtidigt som ni får mer tid tillsammans.

V

isst är det mysigt att göra lugna saker med sitt barn, som att läsa, lägga pussel och spela sällskapsspel? Det blir ett välkommet avbrott för både dig och barnet i en annars hektisk vardag med aktiviteter och kompisträffar.

Hitta de lugna stunderna 

När vi kopplar av uppstår utrymme inte bara för vila och att ”ladda om batterierna”, utan även för energigivande aktiviteter som läsning. Därför gäller det att skapa tid för de lugna stunderna. Oavsett om det handlar om att varva ner före läggdags eller om det är ett aktivt val för att stimulera ett sökande efter kunskap, så är högläsning tillsammans med barnen både mysigt och utvecklande.

Det kan vara svårt att låta bli surfplattan, ta med barnet på bio eller styra upp en lekdejt. Men vi föräldrar måste inte. Och vi ska inte alltid heller göra det! Så varför inte planera in ett par lugna timmar i helgen?

Hjälp barnet att hitta läsglädje

Att läsa högt gynnar också språkutvecklingen och stärker banden mellan föräldrar och barn. Varför inte ta Läsborgarmärket tillsammans? Ett bra sätt att hjälpa barn att hitta läsglädje är att utgå från barnets intressen. Men vad som intresserar barnen kan variera med tiden. Här kan du läsa mer om läsglädje och hur du kan tänka när ni väljer böcker.

Behöver du tips och råd om hur du väcker läslusten hos ditt barn? Eller kanske hjälp att knäcka läskoden? Kolla in författarnas egna tips och trix här!

Att läsa högt tillsammans är ett sätt att hitta avkoppling och ta en paus i vardagen, men också något som gynnar språkutvecklingen och stärker banden. Varför inte ta Läsborgarmärket tillsammans?

Psssst… Börjar det bli skralt i bokhyllan?

Barnboksfavoriter perfekta för högläsning finns hos Akademibokhandeln! Här är ett urval av de populäraste titlarna:

1. Traktorn som så gärna ville somna : en annorlunda godnattsaga av Carl-Johan Forssén Ehrlin. 2. Pettson tältar (inklusive CD), av Sven Nordqvist. 3. Filippa & morfar hoppar studsmatta, av Lasse Berghagen & Kristina Grundström. 4. Sagasagor. Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand, av Josefine Sundström. 5. Här kommer färjan, av Arne Norlin & Jonas Burman. 6. Jan Lööf sagosamling, av Jan Lööf. 7. Vem ser Dim?, av Maria Nilsson Thore. 8. Super-Charlie och skurksystern, av Camilla Läckberg & Millis Sarri. 9. Alfons Åberg – Kompisboken : fyra utvalda berättelser, av Gunilla Bergström.

Gör nattningen till en mysig stund. Natta inte barnen eller dig själv med en film på paddan eller något annat tekniskt hjälpmedel. Prioritera istället den här tiden på kvällen och utnyttja den till att varva ner. Kanske är du själv lite sugen på att återuppta kontakten med barndomens mest älskade karaktärer?

Låt inte kalendern vara fulltecknad med aktiviteter. Det skapar negativ stress. Med full rulle hela dagen på förskolan, i skolan och på arbetet behövs timmar av lugn och ro för alla i familjen. Inte nya aktiviteter i nya miljöer med massor av intryck. Inte tider att passa under er lediga tid.

Ge istället dig själv och resten av familjen utrymme att varva ner utan mobiler och surfplattor. Allt det ditt barn behöver, behöver också du, så gör den här resan tillsammans. Resan in i lugnets värld med böcker, pussel och roliga sällskapsspel. En stressfri, fantasieggande och mer harmonisk värld.

Läs en bok, prata om hur dagen har varit, ta en promenad – eller bara våga ha tråkigt!

Gör en lång historia kort – skriv ut och sätt upp på kylskåpet

  • Prioritera lugna och energigivande aktiviteter hemma
  • Det är okej att ”bara vara”
  • Gör nattningen till en mysig stund
  • Minska antalet aktiviteter utanför hemmet

Visste du att… Akademibokhandeln är mer än en återförsäljare av dina och dina barns favoritböcker? Det är också en mötesplats där du kan besöka författarevenemang, hitta kunskap och massa presenttips – perfekt till vårens alla kalas! Här hittar du din närmaste butik!