Har du koll på farorna på nätet? – så skyddar du dina barn!

Från ögonblicket våra barn föds försöker vi skydda dem. Vi vakar över dem, tröstar dem och försöker finnas där för dem när de behöver oss. Men skyddar vi våra barn mot farorna på nätet? Och vet vi hur vi ska skydda dem?

Det digitala livet blir allt viktigare i våra barns liv och sociala medier, onlinespel, appar samt smarta enheter tar upp allt mer tid. Forskning visar att bästa sättet för barnen att lära sig hur de ska använda webben på ett bra sätt är att faktiskt använda den. Som förälder är det därför viktigt att engagera sig i det digitala rummet och ha koll på hur det fungerar.

Idag finns det flera olika säkerhetsprogram att installera på de digitala enheterna men det är också viktigt att barnen lär sig hur de kan använda webben på ett säkert sätt. De vanligaste farorna på webben är bland annat: förtal, mobbing, skadeprogram, stötande innehåll, våld med mera.

Ju yngre ett barn är, desto viktigare är det att en vuxen kontrollerar att barnen enbart kommer åt webbplatser som är garanterat säkra. Tänk även på att de flesta sociala medier appar har en åldersgräns på 13 år. Försök ha koll på om spelen barnen använder har våldsamma inslag eller en öppen chatt. På Youtube kan man oftast spana in olika spel, hur de fungerar och vad de innehåller.

Tips på hur barnet kan agera om något obehagligt händer:
1. Stäng ner webbläsaren omedelbart
2. Prata med en vuxen
3. Dela inte personlig information som namn, ålder, skolans namn, hemadress, plats eller bilder. Sådan information ska enbart delas med personer man känner.
4. Träffa aldrig en person du träffat online i verkligheten utan tillåtelse från eller utan närvaro av en vuxen.

Så skyddar du dina barn mot faror på nätet:
1. Avaktivera alltid platstjänster
2. Ha koll på vilka sociala medier och appar dina barn använder, prova dem själv
3. Var tillgänglig och döm inte barnen – försök i stället lyssna och diskutera
4. Följ åldersgränser
5. Kom överens med ditt barn om vilka regler som gäller på webben och appar
6. Skydda dina enheter med särskilda säkerhetsprogram som gör att du som förälder alltid måste godkänna en app eller ett spel. De kan även skydda familjens enheter från att hamna på olämpliga webbplatser.
7. Föregå med gott exempel
8. Beröm och uppmuntra

Fakta om F-Secure
Det finns olika produkter på marknaden som gör att du kan godkänna spel och appar innan ditt barn laddar ned dem. F-Secure SAFE är en finsk produkt som skyddar familjens enheter. Den förhindrar även att dina barn får se olämpliga webbplatser och filtrerar bort olämpliga Google-resultat. F-Secure SAFE skyddar dessutom alla enheter mot eventuella skadeprogram som dina barn kan råka ladda ned.

Här kan du prova en kostnadsfri testversion av F-Secure SAFE