I annonssamarbete med DRYNITES

God natt och sov torrt! – allt du behöver veta om ditt barns sängvätning

Kissar ditt barn fortfarande i sängen? Undrar du om det någonsin kommer att gå över, vilken hjälp som finns och hur du kan stötta ditt barn? Vi på mama vet hur det känns, därför har vi satt samman en guide och konkreta tips och råd till dig och ditt barn.

ny_artikelbild_2000x1000

Att sova över hos en kompis är en spännande och mysig upplevelse för de flesta barn. Men en del barn vågar inte, av oro för att kissa i sängen. Problemet är vanligt och ni är inte ensamma. Runt 15 procent av alla svenska barn mellan 4 och 15 år kissar i sängen. Av dessa kissar 51 procent minst en gång i veckan. Det kan också vara skönt att veta att i stort sett alla barn växer ifrån sängvätning. Under tiden finns mycket ni kan göra för att hjälpa och underlätta för barnet till exempel med underbyxor som håller sängen torr.

Vad är sängvätning?

Enures, alltså sängvätning, betyder att ditt barn kissar på sig i en ålder då barn vanligtvis har lärt sig att kontrollera sin blåsa. Det finns ingen ”särskild typ av barn” som drabbas, men sängvätning är vanligare bland pojkar. Det finns olika orsaker till enures. Det är ärftligt och det kan också bero på att hormonet som styr urinproduktionen inte har utvecklats ännu, eller att urinblåsan inte rymmer tillräckligt mycket urin.

Så här stöttar, lugnar och löser du problemet med sängvätning

Tid och tålamod är det viktigaste för att barnet ska få bra nätter. Du lugnar ditt barn genom att själv vara lugn och optimistisk när du pratar om sängvätning. Här hittar du mer information om hur du som förälder kan prata om problemet med ditt barn. Förklara att hen inte är ensam och att också stora barn kissar i sängen ibland. Många barn på skolan har samma problem och det går över så småningom. Under tiden kan ni testa olika lösningar tillsammans.

pants_1500

DryNites är anpassad för både pojkar och flickor.

DryNites nattbyxor liknar vanliga underbyxor och är ett utmärkt sätt för ditt barn att känna sig tryggare på natten och slippa vakna i en blöt säng. De är bekväma och ser ut som vanliga underbyxor, vilket kan göra det lättare att till exempel våga sova över hos en kompis utan att oroa sig eller skämmas.

Några konkreta tips

Det är alltid bra att rådfråga en läkare om olika sätt att hantera problemet med sängvätning. Det finns också olika typer av larm som ni kan använda. Andra tips är att alltid gå på toaletten innan sovdags och att inte dricka så mycket på kvällen.

godnattstund_2000x1000

DryNites är ett bra alternativ för att undvika otrevliga, blöta uppvaknanden mitt i natten.

Erbjudande! Vill du och ditt barn testa DryNites kan du beställa hem gratis prover här.