I annonssamarbete med ELGIGANTEN

Trötta mamma, vi ser dig. Här är fem sömnlösa situationer alla småbarnsföräldrar kan relatera till, och en enkel lösning på dina sömnproblem.

D

et sägs att när du väl blivit förälder kommer du aldrig mer att sova riktigt djupt. Och ja, mitt uppe i småbarnssnurren känns det som den enda stora sanningen – du är aldrig utvilad.
Känner du igen dig i de här (nattliga) scenerna ur ett föräldraliv?

 1. När sågverket drar igång
  Otroligt nog sover barnen sött i sina sängar. Middagen är bortstökad och tänderna borstade. Sömntåget är på ingång. Men plötsligt sätter det igång – sågverket från kudden bredvid. Hur mycket kan någon snarka egentligen?

  Lösning:
  Öronproppar i all ära, men istället för försöka att stänga av snarkljudet, maskera det. Ljudmaskering med Bose sleepbuds fungerar genom att olika ljudfrekvenser kombineras i ditt öra så att de störande ljuden försvinner. Du somnar lättare – och fortsätter sova.

  zzzz

  Snarkar partnern? Tips: Maskera ljudet. Varför inte byta ut snarkandet mot en porlande bäck till exempel. Testa Bose sleepbuds med maskerande ljud.

 2. Den misslyckade sovmorgonen
  Sleepless_2000x1300

  Att vakna för tidigt på veckans enda sovmorgon kan göra en spritt språngande galen.

  Du ska få sovmorgon – halleluja! Partnern tar hand om frukoststök och förskolelämningar. Njutningsfullt går du och lägger dig. Och vaknar som ett urverk kvart i fem, utan att kunna somna om. Du ligger där och vrider och vänder dig när det stökas i köket. En helt bortslösad sovmorgon.

  Lösning: Nej, inte bortslösad. Istället för att fokusera på sömnen, försök att tänka på att du slipper alla morgonbestyr, klädrace, gröttallrikar… mmm. Bara ligg kvar där du är, och njut av att någon annan gör jobbet.

 3. Det mest irriterande sömnrådet
  Sov när bebisen sover. Det är rådet alla nya föräldrar får. Sagt och gjort. Bebisen sover och du struntar i det växande diskberget utan kryper ner i sängen för en tupplur. Men hur trött du än är, är det omöjligt att sova mitt på dagen – dagsljuset kryper in, utanför skriker några dagisbarn och grannen har disco. Bara att ge upp!

  Lösning:
  Rådet är faktiskt rätt bra. Att sova när möjlighet ges. Här gäller ögonmask och öronmask! Och kom ihåg att du kan både höja eller sänka volymen på dina buds, så att du sover gott men ändå har koll på när bebis vaknar.

  Elgiganten_Daysleepny

  Din sömn kan störas av ljud även när du sover. Det gör att du känner dig trött när du vaknar. Med Bose ljudmaskerande öronproppar får du en god sömn som återhämtar dig.

 4. Den ångestfyllda vuxenkvällen
  Elgiganten_tvserie

  Att försöka få till mys på kvällen när man vet natten kan bli stökig är inte kul.

  Bebisen somnar vid 20-tiden. Dags för lite vuxentid – kolla serier, snacka med partnern, ta ett bad. Problemet är bara att du vet att du borde gå och lägga dig nu, om du ska få något som ens kan kallas sömn. Din lilla älskling vaknar nämligen alltid vid elvasnåret. Och sen igen vid 01 och 03 och 05 tills det är dags att vakna för dagen klockan 06. Utvilad? Not!

  Lösning: Att kolla Netflix och knapra mörk choklad i soffan kan faktiskt vara värt att offra en nattsömn för. Mellan varven. Så relax och bara gå all in myskväll!

 5. Den knäpptysta vaknatten
  Du har redan tittat till barnen några gånger och de sover. Det är tyst och skönt ikväll. Kanske till och med lite för tyst? Nätter när barnen sover och är stilla kan ofta sluta i eviga tankar och sömnstress – ”varför är det så tyst, lever de?” ”nu måste jag somna, barnen kan vakna när som helst” ”varför somnar jag inte”.

  Lösning:
  Kan du tänka, även här funkar Bose sleepbuds perfekt. Om ett barn har kolik kan det monotona ljudet av exempelvis en fläkt lugna och söva. Använd samma knep på dig själv – ett lugnande ljud som får dig att somna. Vad sägs om vågskvalp, white noise eller favoriten prasslande löv.
  Elgiganten_nattvaken

  Vitt brus istället för knäpptystnad eller oönskade ljud gör att du både kan somna lättare och få en bättre sömnkvalitet.

  Så kära mamma, vi ser dig. Men du hör kanske bara vågskvalp nu? Läs mer här och sov gott.

  Så här ser de ut, de små rackarna. Bose sleepbuds sitter bekvämt i örat hela natten. De finns i tre olika storlekar och har många olika ljud att välja mellan.